U UČIONICI ZAJEDNO PETACI I OSMACI: Ministarstvo prosvete pravilnikom propisalo spajanje učenika starijih razreda od naredne školske godine

J. Ž. SKENDERIJA

26. 07. 2022. u 09:50

OKO 350 malih škola u Srbiji moglo bi da bude zatvoreno ukoliko od 1. septembra Ministarstvo prosvete počne da primenjuje izmenjeni član Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa uvođenje kombinovane nastave od petog do osmog razreda.

У УЧИОНИЦИ ЗАЈЕДНО ПЕТАЦИ И ОСМАЦИ: Министарство просвете правилником прописало спајање ученика старијих разреда од наредне школске године

Poslednjih godina ugašeno 200 seoskih škola, Foto D. Karadareviđ

Na taj način postepeno će nestajati ne samo male škole već i mesta, pošto će roditelji decu već posle prvog ciklusa obrazovanja upisivati u osmoletke u većim gradovima, smatra Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

Najugroženiji su, prema njenim saznanjima, ivanjički i vranjski kraj, u kojima se nalazi veliki broj ovakvih obrazovnih ustanova.

- Spajanje odeljenja starijih razreda osnovne škole radilo bi se kao kod učitelja u seoskim školama, samo što će u ovom slučaju, recimo, nastavnik matematike prvu polovinu časa držati petacima, a drugu će se posvetiti sedmacima - kaže Jankovićeva.

- Nikome nije baš jasno kako će to da funkcioniše, ali nadležni su gluvi za naša pitanja.

Ona objašnjava da je propis u novembru bez ikakve javne rasprave i socijalnog dijaloga usvojen u Narodnoj skupštini i da mnoge kolege nisu svesne novonastale situacije.

Jasna Janković, Foto Tanjug

Kombinovanjem odeljenja deca će, tvrde sindikalci, biti uskraćena za kvalitetnu nastavu, a na ovaj način poslata im je i poruka da je na selu nemoguće obrazovati se kvalitetno i da ujedno tu nema ni budućnosti.

- U stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja za školsku 2022/23. propisuje se da je kombinovano odeljenje sastavljeno od učenika dva razreda i može da ima do 15 đaka, a ono od tri ili četiri razreda do 10 učenika - tvrdi Jankovićeva. -

Tražili smo da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno metodičkim i logičkim pravilima, ali se Ministarstvo prosvete pravi mrtvo i čeka 1. septembar da kaže kako nema više vremena da bilo šta ispravi.

Problem je još složeniji, kaže, ako se ima u vidu da učenici starijih razreda u proseku imaju 15 predmeta, a sada će ih slušati na časovima od 22 minuta.

Prema pravilniku o formiranju i finansiranju, svake godine broj odeljenja osnovnih škola se smanjuje i mnoge seoske škole zatvaraju. Za poslednjih osam godina ugašeno je oko 200 izdvojenih odeljenja matičnih ustanova, a to su uglavnom seoske ili prigradske škole.

Zbog ovog problema, Unija je tražila hitan sastanak sa ministrom prosvete.

U ministarstvu kažu da se broj đaka smanjuje zbog negativnog prirodnog priraštaja, te da se to odrazilo najpre na škole koje nisu u gradskim naseljima.

- Zato je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano da obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju - navode nadležni.

- Procedure su jasno definisane, tako da za priznavanje manjeg broja učenika u odeljenju od propisanog, škola dobija saglasnost nadležne školske uprave. One čiji zahtev se odbije mogu radi ponovnog razmatranja da nam se obrate u roku od pet dana.

ROK DIREKTORIMA DO 8. AVGUSTA

KAO i prethodnih godina, direktori škola šalju predloge za formiranje odeljenja. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je rok za to 8. avgust. Predlog se podnosi školskoj upravi i mora da sadrži podatke o broju učenika na nivou razreda, kao i pregled broja odeljenja i đaka u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba