MALI ROKERI NE CVIKAJU: Osnovci iz Odžaka umirili strah snimajući obradu antiratne pesme "Atomskog skloništa"

Z. Rajić

25. 06. 2022. u 12:33

NAJAKTUELNIJA pesma danas nastala je u prošlom veku, tačnije 1977. godine, a u spotu koji su nedavno snimili obradili su je đaci trećeg razreda Osnovne škole "Branko Radičević" u Odžacima.

МАЛИ РОКЕРИ НЕ ЦВИКАЈУ: Основци из Оџака умирили страх снимајући обраду антиратне песме Атомског склоништа

Foto J. Ćulibrk

Reč je o antiratnoj pesmi "Ne cvikaj, generacijo" pulskog rok sastava "Atomsko sklonište", za koju slušaoci kažu da je "preciznija od Nostradamusa i Baba Vange" jer podilazi jeza od njenog refrena: "Nećemo valjda biti mi ta nesretna generacija nad kojom će se izvršiti velika poslednja racija."

Stihove su osetili odžački osnovci, koji su praktično od polaska u školu postali rokeri, zahvaljujući učitelju Mirku Miljkoviću. On je od đaka iz generacije koju vodi formirao dve rok grupe - "Novi talas", i "Učitelj i đaci". O njihovom muzičkom ukusu svedoče i dva spota koja su snimili pre numere "atomaca", a to su pesme "Tata i mama" i "Neukusu treba reći ne" beogradske grupe "Disciplina kičme" kao i Another Brick In The Wall od "Pink Flojda".

- Razgovarali smo na časovima o aktuelnim dešavanjima u svetu i osetio sam da deca imaju potrebu da komuniciraju emociju straha. Odmah mi je pala na pamet pesma "Ne cvikaj generacijo" i zajednički smo "kliknuli" da je snimimo - kaže za naš list učitelj Mirko, gitarista u odžačkom bendu "Feldmaršal" i psihoterapeut OLI (skraćenica od "Otkrivanje lične istine otklanjanjem lažnih informacija"), naglašavajući da je komunikacija sa učenicima lakša uz muziku, a da školski bend, između ostalog, pruža deci sigurnu zonu ponašanja i autentično izražavanje svoje ličnosti.

U spotu, čiji je autor David Jovanović, deca tragaju za zakopanim kovčegom, u kojem pronalaze granate i knjigu o dešavanjima između 1939. i 1945. godine. Granate i kovčeg uništavaju, a kasnije, dok pevaju na bini, ispred njih sede osmorica ljudi u crnom, koji simbolizuju isto toliko država koje imaju atomsku bombu. Deca horski pevaju: "Što te panika hvata, neće biti Trećeg svetskog rata!"

- Tako je umirena emocija straha i poslata snažna antiratna poruka u vremenu kad je zapretila opasnost od nuklearnog sukoba - rekao je učitelj čije ime poziva na mir.

STIGLA ČESTITKA OD "ATOMACA"

NA spot malih odžačkih rokera stigla je reakcija sa službene fejsbuk-stranice grupe "Atomsko sklonište".

- Ovo je sjajno! Pozdravljamo učitelja i njegove učenike i čestitamo na odličnom izvođenju pesme "Ne cvikaj, generacijo". Nekako ova pesma ima najviše smisla kad je peva najmlađa generacija, na kojoj svet ostaje - napisali su "atomci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!