BILA JE HODAJUĆA DUŠA: U Jugoslovenskom dramskom pozorištu od velike glumice Mire Furlan se oprostili prijatelji, kolege i poštovaoci (FOTO)

A. POPADIĆ

11. 05. 2021. u 19:00

MIRA Furlan je bila plave krvi, i na sceni i van nje. I kad bi briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Posle njenog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se sada i smrt postidela - poručio je u utorak Žarko Laušević u snimljenoj poruci na komemoraciji Miri Furlan, velikoj jugoslovenskoj glumici koja je preminula 20. januara 2021. od posledica virusa Zapadnog Nila.

БИЛА ЈЕ ХОДАЈУЋА ДУША: У Југословенском драмском позоришту од велике глумице Мире Фурлан се опростили пријатељи,  колеге и поштоваоци (ФОТО)

Foto I. Marinković / AtaImages

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u publici, sedele su brojne Mirine kolege, poput Anice Dobre, Jelene Stupljanin, Branka Cvejića, Rade Đuričin, Gorana Jevtića, koje su došle da joj odaju poslednju počast.

Voja Brajović je kazao da je "imao privilegiju da radi sa tako darovitom umetnicom i plemenitom osobom koja je znala da voli, da razume, da ima saosećanja prema svakom drugačijem".

Novinarka i glumica Olja Bećković dirljivim rečima oprostila se od svoje višedecenijske prijateljice.

- Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, pomislila sam, sad znam kako izgleda duša. Mira je bila hodajuća duša, čista kao svaka njena suza, a isplakala je nekoliko mora i najmanje jedan okean. Za naših 35 godina prijateljstva isplakala je više suza nego što je izgovorila reči. Dušo moja, da si bila išta drugo, osim čiste duše, da si imala kožu, da si imala bilo kakav zaštitni ogrtač, da nisi bila gola, hodajuća duša, ne bi ti bila tako laka meta za otrovne komarce koji su te jeli otkako znaš za sebe. Ovaj poslednji je barem bio komarac, a nije se predstavljao kao čovek, dušo moja - kazala je u suzama Olja Bećković.

- Volela je Verdija, i Mocarta skoro kao Čajkovskog, Betovana, Baha, Šopena. Volela je Net King Kola, Rolingstounse, Boba Marlija, bluz od najranijih početaka, a buntovni, talentovani, nepotkupljivi Van Morison bio bi joj brat blizanac da se nekim slučajem rodio u Mirinoj "Petrovoj ulici" u Zagrebu. Volela je pravi rokenrol, Leonarda Koena, glumicu i prijateljicu Katju Zupčić, volela je Koju i "Disciplinu kičme", pesme Vlade Divljana. Razumela je rep, imala je taj nepatvoreni bunt mladosti koji je krasio sve njene godine. Volela je more, ono pravo, necivilizovano. Veoma je cenila prijateljstvo, tu danas tako retku pojavu. Volela je da čestita rođendane na načine koje su samo njena pažljivost i mašta mogli da stvore - kazao je, pored ostalog, Miki Manojlović.

Poznati glumac je potom, sa svog telefona pustio njenu poslednju glasovnu poruku, koju mu je uputila proteklog leta. Sa razglasa se čuo kratki snimak u kome Mira zvižduće poznatu melodiju.

- To je bilo sve. Posle toga došla je tišina - suznim rečima zaključio je Manojlović.

AMERIČKI PRIJATELjI

O MIRI su, biranim rečima, u snimljenim porukama, govorile i njene kolege i prijatelji sa kojima je od 1993. do 1998. snimala seriju "Vavilon", koja ju je i proslavila u Americi. Klaudija Kristijan, Bil Mami i Piter Džurasik pričali su o svojoj prijateljici, suprugu Goranu i sinu Marku, dokazujući da su njena srdačnost i divna narav bile lako prepoznatljive i tamo, preko okeana, na drugom jeziku. Preko video-bima poslednji pozdrav svojoj prijateljici i koleginici iz serije "Izgubljeni" uputio je na srpskom poznati američki glumac Željko Ivanek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna