DOM ZA PRAISTORIJSKE FIGURINE: Uveliko traje rekonstrukcija Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu

Sofija Babović

04. 04. 2021. u 09:04

NOVA izložbena postavka Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu biće otvorena u septembru, a trenutno se radi prva velika rekonstrukcija ove muzejske ustanove od osnivanja 1991. godine.

ДОМ ЗА ПРАИСТОРИЈСКЕ ФИГУРИНЕ: Увелико траје реконструкција Завичајног музеја Жупе у Александровцу

Foto S. Babović

Ministarstvo kulture i informisanja je u okviru projekta "Gradovi u fokusu" izdvojilo oko 5,7 miliona dinara za potpuno renoviranje i pripremu nove stalne postavke, dok je opština Aleksandrovac učestvovala sa milion dinara.

Unutrašnjost zgrade koja je smeštena u kući popa Marka od 380 kvadrata, ovih dana je praktično pravo gradilište: sređuju se svi zidovi, zamenjuju podovi, pločice, ugrađuje nova stolarija, elektroinstalacija, spuštaju se plafoni, izrađuje nov depo i konzervatorska radionica.

- Potom sledi postavljanje novih polica i mobilijara, kao i postavke koja će sadržati oko 1.000 vrednih eksponata, do sada čuvanih u potkrovlju muzeja i u delu Doma kulture - kaže istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe.

- Ceo projekat radi se po najnovijim standardima, sa svim pratećim elementima, poput regulacije vlažnosti vazduha, postavljanja video-nadzora.

ISTRAŽIVANjE VITKOVAČKOG POLjA

USKORO bi trebalo da počne i velika arheološka kampanja na praistorijskom lokalitetu Vitkovačko polje, gde su nađene neolitske figurine. Istraživanja vodi Narodni muzej Beograd, u saradnji sa Narodnim muzejem Kruševac, Zavičajnim muzejem Župe. Trenutno lokalitet zauzima oko 120 hektara padina Donje Župe, a tokom mikrorekognisciranja i geofizičkog snimanja terena 2019. godine utvrđeno je da se ovde nalazilo naselje, koje je trajalo u više faza, sa kućama na redove koje su se nalazile na malim uzvišenjima između reke Pepeljuše i Stubalske reke.

Na izradi sinopsisa izložbe angažovali su se i mnogi stručnjaci i umetnici poreklom iz župskih krajeva. U fokusu postavke biće nedavno konzervirana i restaurirana praistorijska figurina "Vita", nađena na lokalitetu Vitkovačko polje, koja datira iz perioda od od 5500. do 4750. g.p.n.e, kao i figurine nađene pre pola veka na istom lokalitetu "Lejdi of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa"...

- Osim praistorijskog perioda, među eskponatima će biti i tragovi srednjovekovne prošlosti, vredna baština Prvog i Drugog svetskog rata, kao i svedočanstva sve do devedesetih godina 20. veka - napominje Brborić.

Foto Muzej

U depoima aleksandrovačkog muzeja koji od prošle jeseni ima status ustanove zaštite, čuva se arheološka, etnografska i istorijska građa sa oko 3.000 predmeta. Epoha neolita samo je jedan od dragocenih segmenata, budući da je u muzeju "arhivirana" i bronzana sekira i rimski ratnički pojas sa lokaliteta Ivkovića kuće, pronalasci sa srednjovekovne tvrđave Koznik, više od 600 predmeta etnografske zbirke, kao i brojna foto i dokumentarna svedočanstva iz oslobodilačkih i svetskih ratova.

Zavičajni muzej je nastao zahvaljujući inicijativi Collegium historisum Župa - družine đaka osnovane pri aleksandrovačkoj Gimnaziji, koja je pod budnim okom profesora istorije Miloslava Bondžića radila na prikupljanju, čuvanju i predstavljanju istorijskog bogatstva Župe. Promocije knjiga, istraživanja, izdavanje čaopisa "Župski zbornik", organizacija izložbi, samo su deo aktivnosti muzeja u Aleksandrovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri