VEZA SA SLOBOM JE BILA NAJVAŽNIJA U NJENOM ŽIVOTU: Mirjana Karanović o svim izazovima sa kojima se suočila u tumačenju lika Mirjane Marković

J. Banjanin

29. 03. 2021. u 21:36

GLUMICA Mirjana Karanović govorila je za "Novosti" o ulozi Mirjane Marković u seriji "Porodica". Ona je istakla da je ovo prvi put da je oživljavala lik osobe koja je postojala. Osim toga, za nju je izazov predstavljalo to što je glumila suprugu Slobodana Miloševića protiv čijeg se režima i sama borila

ВЕЗА СА СЛОБОМ ЈЕ БИЛА НАЈВАЖНИЈА У ЊЕНОМ ЖИВОТУ: Мирјана Карановић о свим изазовима са којима се суочила у тумачењу лика Мирјане Марковић

Foto Promo

- Trudila sam se da pronađem zajedničke tačke, koje uvek postoje. To radim i kada igram dramski lik iz nekog pisanog dela. A ovo je bilo prvi put da sam oživljavala lik osobe koja je postojala. Morala sam da se pridržavam činjenica i nisam mogla mnogo toga da prepustim svojoj kreativnoj mašti. Ali, svejedno sam morala da u sebi pronađem njen unutrašnji svet, jer mislim da nije dovoljno fizički da ličimo na likove koje igramo. Bavila sam se psihologijom tog lika, čitala šta je pisala, gledala video-zapise, razgovarala s rediteljem, probala, istraživala. Pošla sam od opšte ideje ko je ta žena, sagledavala sam je iz drugačijeg ugla i bila mi je veoma važna podrška partnera - objasnila je pristup i način na koji je donela lik Mirjane Marković glumica Mirjana Karanović.

Upitana u čemu je pronašla razumevanje za suprugu predsednika Slobodana Miloševića, protiv čijeg režima se i sama borila, Karanovićeva je objasnila da je lik koji je glumački ostvarila "daleko od onoga što je ona sama", ali da joj je u tom kreativnom procesu pomogao savet velike glumice Meril Strip, koja je objasnila kako igra osobe s kojima se privatno ne bi družila ili koje ne voli.

- Ona je tada rekla da pronađe jednu ili dve osobine koje je povezuju s tim likom, i tog trenutka se uspostavi veza koja joj je oslonac. Uz sve naše različitosti, Mirjana i ja imamo istu osobinu da ne podnosimo poltrone, ulizice. Takođe, postoji beskrajna potreba da bude voljena, da bude u centru nečijeg života. Kao što se Mira grčevito u ovoj seriji borila da ostane centar Slobinog života, bez obzira na sve uticaje koje je trpeo tokom ta tri dana da ga ubede da se preda. Tu sam pronašla vrlo snažnu vezu s njom. Proučavajući njenu ličnu istoriju uspela sam da povežem te nepoznate tačke i da stvorim emotivno-mentalni univerzum koji je često izgledao kontradiktorno. Nisam se bojala da utvrdim te kontrastne osobine, jer jaki ljudi ih uvek imaju. Kod Mire su to, s jedne strane, njena preterana okrenutost romantičnom viđenju sveta i odnosa među ljudima, i, s druge strane, krajnji, gotovo dečji egoizam.

Odnos Mire i Slobe bio je veoma značajan i za seriju i za nas koji smo igrali te likove, jer smo želeli da predstavimo neraskidivu vezu između njih dvoje, objašnjava za naš list glumica:

- Veza sa Miloševićem bila je najvažnija u njenom životu, čak snažnija od veze sa decom. U seriji se ne pojavljuje njihov sin Marko, osim jednog telefonskog razgovora, a Marija je više bila okrenuta ocu.

Prema rečima Karanovićeve, najteže joj je bilo da "skine" glas Markovićeve i to kako ona govori.

- Mirjana je bila osoba koja je zadržavala emocije za sebe. Gradila je bedem oko sebe u komunikaciji s ljudima koji su je ugrožavali, ili je ona mislila da je ugrožavaju. Bilo je izazovno pronaći kako razgovara s takvim ljudima, kako se, zapravo, brani i gde su tačke pucanja savršeno izgrađenog zaklona. Kod nje je glas vrlo karakterističan. Kada sam stavila periku, svi su videli da mnogo ličimo. Nosila sam malo šminke. Kako se razvijala situacija, pošto nisu puno spavali, dodavali su mi malo "umora" na lice. Nisam ni shvatila koliko nosimo isti tip lica, taj šumadijski, kako bih ga nazvala.

Glumica je priznala da su je na kraju poslednje epizode sustigle emocije.

- Osetila sam tugu za svim što je izgubljeno, za svim našim životima i zbog svega onoga kroz šta je naša zemlja prošla - emotivno je ispričala Karanovićeva.

Na pitanje "TV novosti" da li je u luku od prvog lika koji je igrala, žene u nižim socijalnim slojevima, Petrije, i Mirjane Marković, koja je bila na vrhu društvene letvice, pronašla neke sličnosti, glumica je istakla da je uvek zanima kakva je osoba iza fasade koju predstavlja svetu.

- Petrija iza fasade nepismene žene iz sloja najugroženijih, koja je žrtva određenog vremena, krije gotovo kraljevsku snagu, inteligenciju i izdržljivost. Iza vrlo moćnog položaja Mire Marković stoji žena koja se u emotivnom smislu često osećala ugroženom i slabom. Zato je imala potrebu da napada i da gradi utvrđenje iza koga će viriti kroz male otvore i pokušavati da se odbrani od svih i stvarnih i zamišljenih neprijatelja.

Boris Isaković i Mirjana Karanović veoma dugo su partneri, te su, objašljava nam glumica, znali kako će graditi blizak i kompleksan odnos supružnika Milošević.

- Prvi put smo Boris i ja igrali zajedno u predstavi "Bure baruta", koja je izvođena sredinom devedesetih godina u JDP. On je tada bio glumac na početku karijere. Za mene je on trenutno najbolji glumac koga ova zemlja ima, a mislim verovatno i šire. Jedan od najboljih glumaca na Balkanu. On je veoma temeljit glumac, koji radi sa partnerom i nije sebičan. Ima veliku glumačku inteligenciju, odlične tehnike i od prvog trenutka smo "kliknuli". Bilo nam je jasno koliko su Sloba i Mira važni jedno drugom i tokom snimanja veoma smo čuvali taj odnos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)