IZ MINUTA U MINUT: Ovako se odvijala drama u Užičkoj ulici pre hapšenja Slobodana Miloševića (FOTO)

Novosti online

29. 03. 2021. u 18:47

OD večeras se na RTS-u se emituje mini-serija "Porodica" koja daje dramski prikaz zbivanja u poslednjih 48 sati pred hapšenje nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

ИЗ МИНУТА У МИНУТ: Овако се одвијала драма у Ужичкој улици пре хапшења Слободана Милошевића (ФОТО)

Foto: Arhiva Novosti"/Dokumantacija "Borba"

Prava drama odigrala se na Dedinju između petka i subote, 31. marta i 1. aprila 2001. godine. Pristalice SPS, otkako je u petak veče objavljeno da se hapšenje Slobodana Miloševića očekuje svakog časa, okupile su se ispred rezidencije u Užičkoj ulici. "Novosti" su dešavanja pratila iz minuta u minut.

3:45 časova - Iz dvorišta vile izlazi Slavica Đukić Dejanović, nekadašnja direktorka Kliničko- bolničkog centra u Kragujevcu.

3:40 časova - odlazi rukovodstvo Državne bezbednosti.

3:45 časova - policija u kordonu dobija pojačanje. Još pedesetak policajaca staje uz ivicu puta.

4:20 časova - ponovo dolazi načelnik RDB sa saradnicima i odlazio na razgovor u vilu.

7 časova - policija raščišćava Konovljansku ulicu. Građani i novinari razbijeni na dve grupe, prvu u parku kod "25 maja" i drugu kod Topčiderske zvezde.

12:30 - Probijen je prvi kordon milicije koji je stajao kod Topčiderske zvezde, a zatim je probijen i drugi koji se nalazio na sredini Užičke ulice. Pristalice SPS su uspele da se približe trećem kordonu milicije, koji stoji na deset metara od ulaza u predsedničku rezidenciju.

14:30 - Pristalica se pridružio bivši premijer Mirko Marjanović.

14:35 - Trećem kordonu stigla zamena.

Foto: Arhiva Novosti"/Dokumantacija "Borba"

 

15:15 - Generalni sekretar SPS Gorica Gajević se pridružila pristalicama.

15:30 - Na zadnjem ulazu rezidencije viđen je sveštenik, ali se ne zna da li je ušao kod Slobodana Miloševića.

16:05 - U crnom "audiju" uz pratnju maskiranih pripadnika milicije odvežena je osoba nepoznatog identiteta, za koju se pretpostavlja da je neko iz "pregovaračkog tima".

16:45 - Pristalice SPS su pokušale opet da probiju milicijski kordon kod Topčiderske zvezde.

19.00 - Pripadnici "Otpora" njih oko 50, sukobilo se na Topčiderskoj zvezdi sa demontrantima, a u razmeni kamenja i flaša, koje su letele na sve strane, povređeno je nekoliko ljudi.

19:30 - Na Topčidersku zvezdu dolaze navijači "Zvezde", a nešto kasnije i "Partizana", koji podržavaju okupljene da probiju policijski kordon.

19:40 - U Užičku ulicu ulaze dva crna "audija" sa zatamljenim staklima u kojima su, kako se pretpostavlja, funkcioneri DB.

20:10 - "Otporaši" pale zastavu SPS, policija ih rasteruje. Navijači se sukobljavaju sa policijom. Bacaju kamenice i petarde, pivske flaše...

21:40 - Kordon policije iz Užičke rasterao navijače. Policajcu Ljubisavu Milinkoviću iz stanice u Pančevu, flašom slomljena nosna kost. Nekoliko demonstranata sa povredama glave i šaka.

22.00 - Ispred rezidencije se zaustavlja automobil, izlaze muškarac i žena, saznaje se da je kod Miloševića funkcioner DOS, a iz SPS Slavica Dejanović.

22:40 - Iz užičke ulice dolazi i odlazi vozilo Hitne pomoći.

23:10 - Kod južnog ulaza u rezidenciju zaustavljaju se tri policijska vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SEDNICA U NEDELJU? Opozicija odlaže sednicu parlamenta