BORBA PROTIV LUDILA U NAMA: Izašao trotomni horor strip-serijal "Hladan kao led"

Marina Mirković

23. 03. 2021. u 14:17

POSLE izvesnog zatišja, jedna od omiljenih izdavačkih kuća svih ovdašnjih stripoljubaca, Darkwood, uhvatila je od prošle jeseni obećavajući zalet - između ostalog, i sukcesivnim objavljivanjem kompletnog trotomnog horor serijala "Hladan kao led".

БОРБА ПРОТИВ ЛУДИЛА У НАМА: Изашао тротомни хорор стрип-серијал Хладан као лед

Foto Promo

Već je naslovnica prvog dela svojom preteranom hororičnošću i šokantnošću "oduvala" sve "neopredeljene" ili "mekše" među poklonicima žanra, napravivši svojevrsnu trijažu - korice su spremno otvorili samo oni najodaniji ljubitelji horora. Ti najodvažniji bili su nagrađeni zaranjanjem u zaista originalnu i zanimljivu priču i užitkom u majstorski vođenoj naraciji - kako rečju, tako i izuzetno upečatljivim crtežom.

Za tu, svedeno i efikasno ispripovedanu priču i vešto sročene dijaloge, zaslužan je Pol Tobin, koji potpisuje scenario, dok crtež Huana Fereire garantuje istinsko uživanje svakom ljubitelju horora u devetoj umetnosti, sa maštovitim, nadrealnim, nadrealno lepim i(li) nadrealno strašnim prikazima kako "normalnih" (spolja i iznutra) likova i okruženja, tako i - onog nenormalnog u nama i oko nas, odnosno ludila.

Foto Promo

Bivši pacijent ludnice uništene u požaru Deklan Tomas primećuje da mu konstantno opada temperatura tela poslednjih pedeset godina, piše u najavi za ovaj strip-serijal. On se nikad ne razboleva, nikad ne oseća bol i naizgled ne stari, a ima i posebnu sposobnost da "zakorači" u ludilo druge osobe - i ponekad je izleči. Nada se da će jednog dana uspeti da izleči i svoje, ali vreme ističe, dok ga demonski entitet progoni ulicama Bostona iz najgorih noćnih mora - i kada Deklanu temperatura dosegne nulu - svemu je kraj. A taj "kraj" podrazumeva izvesni portal i dolazak bića iz najluđih košmara, prelaske u isti takav (košmaran) paralelni svet... Do stvarnog kraja prvog toma, na koji se nadovezuje "Trulo seme", nastavak u kome Deklan nastavlja sa životom, i dalje, i još čvršće, neraskidivo povezan sa svojim ludilom, i u okršaju sa novim demonskim bićem.

Foto Promo

"Oglodane kosti" naslov su trećeg, zaključnog dela serijala, u kome se prvobitni zlikovac vraća da uvuče Boston u ludilo, što može da spreči samo Deklan koji se bori protiv ludila u sebi i oko sebe, dok mu se telo sve više hladi... Dok mu telo otkazuje, a zdrav razum nestaje, Deklan pokušava da se održi na tankoj liniji između ludila i sigurne smrti.

Treći i završni tom, osim što zaokružuje ovu uzbudljivu priču, upotpunjen je obiljem dodatnog materijala: tu su skice, alternativne verzije korica propraćene komentarima autora, uz jedan čisto literarni bonus - kratku priču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)