ŽENE I CRNCI BLIŽI OSKARU: Akademija saopštila nominacije poštujući različitost

A. POPADIĆ

15. 03. 2021. u 22:59

FILM Dejvida Finčera "Mank", u produkciji "Netfliksa", sa 10 nominacija predvodi trku na ovogodišnjoj, 93. dodeli Oskara. Rađen u crno-beloj tehnici "Mank" je priča o Henriju Mankeviču, koscenaristi "Građanina Kejna", ali i svojevrsna oda zlatnom dobu Holivuda.

ЖЕНЕ И ЦРНЦИ БЛИЖИ ОСКАРУ: Академија саопштила номинације поштујући различитост

Foto EPA

Američka akademija nagradila je Finčerov trud sa najvećim brojem nominacija, među kojima i one najvažnije - za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu (Geri Oldman) i sporednu žensku (Amanda Sejfrid).

Iza "Manka" sledi šest filmova sa šest nominacija - The Father, Judas and the Black Messiah, Sound of Metal, The Trial of the Chicago 7, "Minari" i "Zemlja nomada". Uz pomenutih šest ostvarenja i "Manka" u najvažnijoj kategoriji - za najbolji film - nominovana je i feministička drama Promising Young Woman.

Zbog pandemije, ovo je bila filmska godina bez presedana, bez velikih premijera, bez bioskopa i gotovo bez publike, ako ne računamo onu uz striming servise. Istovremeno, svojim odlukama Američka filmska akademija je očigledno rešila da za 93. Oskar ispoštuje sva ona pravila o različitosti i političkoj korektnosti, i oslobodi se etikete "belačkih nagrada". Tako prvi put u istoriji, među petoro nominovanih za najbolju režiju (gorepomenuti Finčer, Tomas Vinterberg i Li Ajzak Čang) imamo dve žene - Kloi Žao ("Zemlja nomada") i Emerald Fenel (Promising Young Woman). U gotovo 100 godina tradicije bilo ih je samo pet.

DOMINACIJA Crno beli film "Mank"  posvećen zlatnom dobu Holivuda, Foto IMDb

Princip različitosti vidljiv je i po tome što se među nominovanima nalazi devet glumaca, odnosno glumica koji nisu belci. Istovremeno, Vajola Dejvis je ušla u istoriju kao afroamerička glumica sa najviše nominacija za Oskar - četiri - uključujući i ovogodišnju za glavnu ulogu (Ma Rainey`s Black Bottom). Vajolina konkurencija za zlatnu statuetu za najbolju glumicu su oskarovka Frensis Mekdormand, Keri Maligan, Andra Dej i Vanesa Kirbi.

U kategoriji najboljeg glumca, osim legendarnog oskarovca Entonija Hopkinsa, tu su i Geri Oldman, Riz Ahmed, Stiven Jon (kao prvi nominovani azijski Amerikanac) i posthumno nominovani Čedvik Bozman.

"AIDA" MEĐU IZABRANIMA

FILM Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida, bosansko-hercegovački kandidat za Oskar našao se na listi od pet nominovanih za najbolji inostrani film. Priča o Srebrenici takmičiće se za Oskar sa favoritom iz Danske (Another Round), kao i predstavnicima Hongkonga (Better Days), Rumunije (Collective) i Tunisa (The Man Who Sold His Skin).

Za Oskar za sporednu žensku ulogu takmičiće se veteranke Glen Klouz i Viktorija Kolman sa Amandom Sejfrid, Marijom Bakalovom i Ju Džang Jun. U kategoriji za sporednu mušku ulogu boriće se dva glumca iz istog filma, Judas and the Black Messiah, Denijel Kaluja i Lakit Stenfild, a konkurencija su im još i Saša Baron Koen, Lesli Odom Junior i Pol Rasi.

Judas and the Black Messiah, Foto IMDb

Najbolji originalni scenario biraće se između filmova Judas and the Black Messiah, Promising Young Woman, Sound of Metal, The Trial of the Chicago 7 i "Minari", dok su u konkurenciji za adaptirani scenario Borat Subsequent Moviefilm, The Father, "Zemlja nomada", "Jedna noć u Majamiju" i "Beli tigar".

Gigant "Netfliks", koji uz još nekolicinu striming servisa dominirao filmskim tržištem u ovoj pandemijskoj godini, zabeležio je rekordnih 35 nominacija za Oskar, a njihove nedavno osnovane "kolege" iz "Epla" i "Dizni plusa" dobile su svoje prve nominacije za zlatnu statuu.

Ceremonija 93. dodele Oskara biće održana 25. aprila na nekoliko različitih lokacija i u kombinaciji živog i onlajn gostovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a