NAJVREDNIJI BIJELIĆ: Najavljena jubilarna šezdeseta aukcija i izložba umetničkih slika i antikviteta kuće "Madl art"

M. A. K.

24. 02. 2021. u 13:53

DVE decenije, od kada postoji naša prva aukcijska kuća "Madl art", na aukcijama i izložbama koje su im prethodile, publici su predstavili više od 9.000 umetničkih dela.

НАЈВРЕДНИЈИ БИЈЕЛИЋ: Најављена јубиларна шездесета аукција и изложба уметничких слика и антиквитета куће Мадл арт

Foto privatna arhiva

A danas će, u palati "Cepter", u beogradskoj Ulici kralja Petra 32, otvoriti još jednu postavku sa 139 eksponata koji će se naći na jubilarnoj 60. aukciji slika i antikviteta, zakazanoj za istom mestu, u nedelju u 18 časova.

Direkor "Madl arta" Dejan Popović kaže da su umetnine za koje će se nadmetati kolekcionari, najvećim delom iz privatnih zbirki, a za mnoge od njih vlada veliko intereovanje i pre nego što će pasti "prvi čekić".

Nikola Bašević, "Motiv sa Neretve", Foto privatna arhiva

- Kolekcionari se raspituju za ulje na platnu Voja Stanića iz 1963. godine, kao i za platno velikih dimenzija Olje Ivanjicki "Jedan od dolazaka predskazivača", "Kukuruze" Mila Milunovića, "Motiv sa Save" predratne umetnice Natalije Cvetković, kao i reljef u bronzi "Blagovesti" Ivana Meštrovića, koji je kod sadašnjih vlasnika dospeo direktno iz porodice slavnog vajara.

PORTERETI VELIKANA

NA aukciji će se naći i tri portreta naših velikana - Jovana Bijelića, Uroša Predića i Milana Kašanina, koje su uradili drugi umetnici. Bjelića je naslikao Nikola Graovac, a ovo ulje na platnu porocenjeno je na 1.800 evra. Predićev portet u olovci, koji je nacrtao Luka Mladenović, ima početnu cenu od 150 evra, a ulje na platnu "Skica za portret Milana Kašanina" Milivoja Uzelca - 2.700 evra.

Dela koja Popović pominje su i među onima sa najvećom početnom cenom: Meštrović - 4.800 evra, Cvetkovićeva 2.900, Milunović - 2.500, Ivanjicka - 4.900 i Stanić - 5.000. Ipak, u utakmicu će sa najvećom početnom cifrom ući "Mrtva priroda" Jovana Bijelića. Ovo delo koje je navedeno pod brojem 519 u monografiji "Život i djelo" Smaila Tihića, 1972. godine, procenjeno je na 18.500 evra. Dobru startnu poziciju, sa 6.500 evra, ima i "Motiv sa Neretve" Nikole Baševića, koji je reprodukovan i na koricama kataloga ove aukcije.

Jovan Bijelić, "Mrtva priroda", Foto privatna arhiva

Veliko Barberijanovo platno "Isterivanje đavola", reprodukovano u monografiji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, ponuđeno je po ceni od 4.800 evra, dok je početna cena "Pojila" Peđe Milosavljevića 3.950. Modernista Veljko Stanojević zastupljen je sa čak četiri rada, dva ulja i dva akvarela, do kojih je na najvišu cenu procenjeno "Voće i povrće na stolu sa pticom" - 2.500 evra. Slika "Mrtva priroda sa cvećem" Zore Petrović, aukciju će otpočeti sa cenom od 3.800, a sa 2.900 evra - "Svetionik" Milovana Vidaka. Od vajarskih dela ponuđen je "Bizon" Matije Vukovića (1.000 evra) i mali bronzani portret Karađorđa (visine 17 centimenatara) iz 1904. godine, rad Petra Ubavkića (25 evra).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!