PREMINUO MOMIR CVETKOVIĆ MOMA: Oproštaj od velikog muzičara

Novosti online

10. 02. 2021. u 12:01

U VRŠCU je u pedeset i sedmoj godini života preminuo osnivač i tvorac Udruženja ljubitelja džeza, bluza i elektronske muzike „Džeztronik“(„Jazztronic“) Momir Cvetković Moma.

ПРЕМИНУО МОМИР ЦВЕТКОВИЋ МОМА: Опроштај од великог музичара

Foto: Fejsbuk

Cvetković je jedan od najboljih gitarista na rok sceni Vršca. Kao dečak, ljubav prema klasičnoj gitari prenosi u moderan zvuk i sa svojim drugarima osniva svoj prvi rok sastav „Hel“ (Hell). To su bili sigurni počeci koji su se nastavili u grupama „Noćni servis“, „Ortodoks, „Svi predsednikovi ljudi“, „Start mejking sens“. Istovremeno je gostovao kao instrumentalista na mnogim projektima i albumima različitih bendova.

Prvi tonski studio u gradu i muzička radionica pod čuveni nazivom „BMR“ označilo je Momu Cvetkovića kao vrsnog snimatelja zvuka i muzičkog producenta. Prefinjenog ukusa i istančanog sluha, snimio je veliki broj muzičkih bendova i solista najrazličitijih žanrova kako sa ovih prostora, tako i šire.

Osnivanjem Udruženja građana ljubitelja džez, bluz i elektronske muzike „Džeztronik“, Momir Cvetković je ostavio trajni kulturni pečat grada Vršca. Udruženje je osnovano 2001. godine sa ciljem da promoviše džez i bluz kulturu, koja je bila dugogodišnja Momirova pasija. Cvetković pokreće Internacionalni bluz i džez festival. Ovim događajem podržao je i mnoge mlade bluz i džez stvaraoce i sam postao označitelj i sinonim kulturnog Vršca. Mladi stvaraoci koji su bili u povoju, prepoznali su Cvetkovićevu misiju i ostvarili sa njim dodatne saradnje gde im je on bio i producent samostalnih albuma. Već 15 godina ovim gradom defiluju plejade kvalitetnih muzičara evropskog i svetskog glasa. Svojom dugogodišnjom predanošću okupljao je posetioce širom zemlje i znalački je svom Festivalu podario edukativni karakter.

Svojim kreacijama na četvorokanalnom Tik („Teac“) magnetofonou prvog tonskog studija „Lubenica“, pravljenih od originalnih prvih zvučnika i pojačala „Krešendo“, Momir Cvetković je decenijama na svim kulturnim događajima od javnog značaja bio glavni tonski Gospodin master. Kao kompozitor, kontinuirani rad potpisao je kao autor brojnih pozorišnih predstava, kratkih i dugometražnih filmova. Kao konceptualni umetnik, osvojio je i više međunarodnih nagrada u inostranstvu. Posebno se ističe album „Trilogika“.

Svoja iskustva iz kvalitetno vođenih poslova i bezbroj kontakata, realizovao je na vodećim i čelnim mestima kao direktor Kulturnog centra (2003- 2004.), u Centru Milenijum (2005-2008.) gde je sa uspehom vodio muzičku prodikciju i koncertne aktivnosti i direktor Narodnog pozorišta „Sterija“(2008-2013.).

Momir Cvetković Moma, gitarista, tonski snimatelj i producent, mapirao je Vršac kao grad kulture. Komemoracija povodom smrti biće održana u sredu, 10.02.2021. godine u 11 sati na Velikoj sceni NP Sterija, a sahrana u 14 časova na gradskom groblju u Vršcu.

(RTV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu