ZA I PROTIV "DARE": Danas uža lista nominovanih za Oskar za strani film

A. P.

09. 02. 2021. u 09:53

DOK ceo svet danas iščekuje objavljivanje užih lista nominovanih za Oskar u nekoliko kategorija, pa i u onoj za najbolji međunarodni film, kampanja, ali i antikampanja za "Daru od Jasenovca" sve je glasnija.

ЗА И ПРОТИВ ДАРЕ: Данас ужа листа номинованих за Оскар за страни филм

Foto Promo

U poslednjih mesec dana smenjivale su se pohvale, kritike, zabrana glasanja na IMDb, pa ponovno vraćanje, američka bioskopska distribucija, suze na premijeri u Čikagu, negiranje genocida nad Srbima u "Los Anđeles tajmsu" i, konačno, peticija za odbranu legitimne istorije o Jasenovcu.

- "Dara" je pogled na ovaj logor NDH iz ugla jednog deteta, ali postoji na hiljade jasenovačkih priča koje nikada nećemo čuti, jer su njihovi akteri umrli na tom strašnom mestu.

Ovo je samo jedan od hiljadu komentara ljudi iz celog sveta ispod peticije upućene uredništvu "Los Anđeles tajmsa", kojom se traži povlačenje članka filmskog kritičara Roberta Abelea. On je u svom tekstu, pored ostalog, ustvrdio da je "Jasenovac bio logor samo za Jevreje":

- Nije tačno ono što epsko delo Predraga Antonijevića želi da isforsira, da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor - piše Abele.

USPEH PRVOG VIKENDA

FILM Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca", koji se od petka prikazuje u američkim bioskopima, tokom prvog vikenda zabeležio je najveću prosečnu zaradu u odnosu na broj bioskopa u kojima se prikazuje. Kako navodi distributer "Megakom film", i struktura publike koja je gledala "Daru" je veoma zanimljiva, pa je tako više od polovine gledalaca mlađe od 35 godina. "Dara" je na svetskoj boks-ofis listi zauzela 18. mesto.

U ime srpske dijaspore, pokretač peticije Juliana Pandurević, i njeni potpisnici (kojih je do juče popodne bilo 10.000), zatražili su da se sporni članak ukloni "zbog poricanja genocida":

- U NDH je postojao poseban kamp za decu, štaviše, bilo ih je mnogo. Većina dece držana je u logoru Stara Gradiška, u okviru kompleksa Jasenovac, koji je bio namenjen isključivo ženama i deci.

Kako je primetio jedan od potpisnika, "o Jasenovcu postoji brojna dokumentacija, i da je hteo, Abele je to mogao proveriti sa dva klika na internetu".

Reditelj Predrag Antonijević kazao je da američki distributeri i pojedine organizacije trenutno razmatraju pokretanje tužbe zbog "negiranja genocida".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!