NEGIRAJU GENOCID, UVREDILI SU SVE ŽRTVE NDH: Reditelj "Dare iz Jasenovca" - Razmatra se tužba "Los Anđeles Tajmsa"

Srna

07. 02. 2021. u 22:38

REDITELj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević rekao je povodom teksta u "Los Anđeles tajmsu" pred premijeru i glasanje za nominacije za Oskara da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta.

НЕГИРАЈУ ГЕНОЦИД, УВРЕДИЛИ СУ СВЕ ЖРТВЕ НДХ: Редитељ Даре из Јасеновца - Разматра се тужба Лос Анђелес Тајмса

Foto P. Milošević

 

- Sad se sve to analizira i razmatra, sagledavamo sve elemente, to je dosta ozbiljno i kompleksno, jer govorimo o ozbiljnoj uvredi za sve žrtve i negiranju genocida. To više nema veze ni sa filmom, to je sve otišlo u potpuno suludu sferu. Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama - rekao je Antonijević za portal "Nova".

On je istakao da tako nešto ne smije da se dozvoli.

- To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno - rekao je Antonijević, ne želeći da dalje to komentariše jer će se time baviti advokati.

Prikazivanje filma "Dara iz Jasenovca" u američkim bioskopima počelo je 5. februara, a pre američke premijere, u magazinu "Varajeti" objavljen je tekst u kojem autor srpskog kandidata za Oskara naziva "nacionalističkom propagandom", a pred sam početak prikazivanja u američkim bioskopima i u "Los Anđeles tajmsu" objavljen je slično intoniran tekst.

- Kritičari su mogli da gledaju film ranije, a indikativno je da autor tog teksta o njemu nije pisao pre 10 dana, a gledali su film pre možda mesec dana, nego je tempirao. Onaj nas je ocrnio u `Varajetiju` pred samo glasanje za Zlatni globus, a ovaj se pojavio pred samo glasanje, koje upravo traje, za užu listu filmova za izbor za Oskara - rekao je on.

Antonijević istakao je da taj tekst je najveća moguća bljuvotina sa istorijske tačke gledišta.

- To opet nije kritika, nego budalaština. Dobili su pismo, a razmatraće se i neke druge mere, jer je najgore to što autor tog teksta tvrdi da sam ja u film na silu ubacio Srbe i decu. To je najgori mogući falsifikat, još gori od onog u `Varajetiju`. Onaj u `Varajetiju` je bar napisao da je sve tačno, ali je film navodno propaganda, iako ne znam kako istina može da bude propaganda, a u `LA Tajmsu` piše da to nije tačno istorijski i da sam ja gurao Srbe i decu u priču o Jasenovcu. Šta na to čovek da kaže? - navodi reditelj "Dare iz Jasenovca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024