PIŠTALO NA ČELU NARODNE BIBLIOTEKE: Ugledni pisac predložen za v. d. upravnika kulturne institucije

D. Bt. - D. B. M.

04. 02. 2021. u 09:09

POSLE dva propala konkursa za prvog čoveka Narodne biblioteke Srbije, polemika i ostavki, za v. d. upravnika predložen je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, ugledni pisac Vladimir Pištalo (1960), inače profesor svetske i američke istorije na Beker koledžu, u Vusteru (SAD).

ПИШТАЛО НА ЧЕЛУ  НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Угледни писац предложен за в. д. управника културне институције

Foto Z. Jovanović

O tome bi trebalo da se izjasne članovi Vlade Srbije na današnjoj sednici.

Među najozbiljnijim kandidatima bili su i istoričar Dejan Ristić i Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", ali je izbor pao na Pištala.

Autor "Tesle", "Milenijuma", "Džokera"

Pravnik po obrazovanju, Pištalo je doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temu višestrukog identiteta srpskih iseljenika. Jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a njegova najpoznatija dela su "Tesla, portret među maskama", "Milenijum u Beogradu", "Venecija", "Značenje džokera" koji su prevedeni na više svetskih jezika i za koje je dobio najuglednije nagrade, kao što su "Meša Selimović", "Ninova", "Kočićevo pero", Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka, "Moma Dimić"...

Posle neočekivane ostavke predsednika Upravnog odbora NBS Veljka Brborića polovinom oktobra prošle godine, nedavno je imenovan novi UO, na čijem je čelu Nikola Kajtez, filozof iz Novog Sada. Objašnjavajući svoje povlačenje, Brborić je za naš list podsetio da je sproveo dva konkursa za izbor upravnika:

- Prvi konkurs je bio raspisan pre mog imenovanja za predsednika UO NBS Taj konkurs, odnosno Odluku o raspisivanju konkursa upravnika Ministarstvo kulture i informisanja je poništilo i tražilo usaglašavanje Statuta NBS sa Zakonom o kulturi. To je urađeno po okončanju konkursa. Posle toga je usaglašen Statut NBS sa Zakonom o kulturi i raspisan je novi konkurs. Ponovo je sprovedena celokupna procedura i UO NBS je jednoglasno doneo odluku i poslao obrazloženi predlog liste kandidata za upravnika NBS sa mišljenjem Ministarstvu kulture i informisanja.

Foto Z. Jovanović

Ministarstvo se saglasilo sa predlogom UO o Vuku Vukićeviću, direktoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao najboljem kandidatu. Predlog je upućen Vladi Republike Srbije na imenovanje, ali je to izostalo.

Pred Pištalom i novim UO je raspisivanje novog konkursa i najavljena izgradnja depoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)