ESEJI PROTIV PROPAGANDE: Novi broj časopisa „Naš trag“ donosi nekoliko zanimljivih tekstova o Vladimiru Pištalu

D. B. M.

21. 01. 2021. u 13:57

U NAJNOVIJEM broju časopisa „Naš trag“ objavljeno je nekoliko zanimljivih tekstova posvećenih piscu Vladimiru Pištalu.

ЕСЕЈИ ПРОТИВ ПРОПАГАНДЕ: Нови број часописа „Наш траг“ доноси неколико занимљивих текстова о Владимиру Пишталу

Novosti

Glavni urednik Milan R. Simić napravio je raznovrstan izbor koji u rubrici „Trag Plus” otvara odlomak iz Pištalovog novog romana „Pesma tri sveta“ – „Mravi“. Ivana Nikolić piše o Pištalovoj priči „Milorad Pavić: Izabranik“, a Dušan Stojković potpisuje tekst „Sve je u priči ili o pričama Vladimira Pištala“. Takođe, izdavač Nenad Šaponja posvećuje svoj tekst njegovoj „knjizi o smehu“ („Značenje džokera“), kao i Milan Miodragov Pajević („Od Čarlsa Simića do Dionisa“) i Dušan Stojković („Knjiga o unutršnjem trčanju“).

-Pisani u perspektivama od Džokera do Hermesa, tih bogova našeg vremena, i Dionisa, boga preterivanja, dubljeg od sna, Pištalovi raspričani eseji, svi odreda usmereni protiv propagande, tih „vođenih zapažanja”, otkrivaju nam smeh, ne samo kao crvenu nit kompozicije knjige, već i kao crvenu nit naših života.Kao svaka prava knjiga, i „Značenje džokera” nam, u ovo ras-polućeno vreme post-istina, svedoči sobom kao prethodnom istinom- napisao je Šaponja.

Slede i reakcije iz Amerike na roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“, kao i izvodi iz brojinih tekstova napisanih o knjizi „Značenje džokera“ povodom nagrade “Meša Selimović” koju dodeljuju „Večernje novosti“. Ovu rubriku zatvara intervju sa Vladimirom Pištalom koji potpisuje Vujica Ognjenović („Knjiga raskršće“).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)