ESEJI, OGLEDI I „MEĐUPROSTORJE“: Nove knjige u izdanju „Agore“

D. B. M.

22. 01. 2021. u 11:00

IZDAVAČKA kuća „Agora“ objavila je knjigu eseja i ogleda „Lab tekst“ Miloša Jocića i roman „Međuprostorje“ Dalibora Tomasovića.

ЕСЕЈИ, ОГЛЕДИ И „МЕЂУПРОСТОРЈЕ“: Нове књиге у издању „Агоре“

Agora

U dvanaest eseja i ogleda Jocić sa mnogo umešnosti tumači pretpostavke neoavangardne umetnosti, tekstualizma i prevlasti slike nad znakom, i različite formalno-eksperimentalne postupke koji uvažavaju stvarnost diskursa i to fantastičkog, parodijskog i burlesknog, bez obzira na striktno razgraničenje između poezije, proze ili naučno-teorijskog idioma, ocenila je prof. dr Bojana Stojanović Pantović.

Jocić je asistent na Odseku za srpsk

Agora

u književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, urednik časopisa „Međutim, DNK“ i književnog magazina Društva novosadskih književnika.  „Međuprostorje“ je prvi roman Dalibora Tomasovića, koji je pre dve godine dobio nagradu „Mladi Dis“ za najbolji prvi rukopis poezije.

O romanu „Međuprostorje“ prof. dr Sava Damjanovi o kaže:

-Ono što su definitivno značajni atributi ovog romana jesu originalnost, tj. samosvojnost, budući da je reč o jednom osobenom rukopisu sa apsolutno ličnim pečatom, kojim je autor ostvario možda i najveći izazov hermetičnog pisca – da ispriča priču, ali da pritom ne odustane od zaumne lavirintske forme, da tekst prožme intertekstualnim, metatekstualnim i hipertekstualnim pasažima, i stvori rukopis koji korespondira sa postulatima ergodičke književnosti. Između zaumnog, autopoetičkog, prizivajući sopstvene filozofije postojanja i stvarajući simulakrum teksta iliti onu Bartovsku “eksploziju teksta“, a sve to u jednom značajnom eksperimentalnom podvigu koji je dobro poznat iz poetike kako srpskog, tako i šireevropskog postmodernizma, u podvigu “semantizacije forme”, ovaj roman sasvim smelo, ali autentično promoviše visoku literarnu i estetsku vrednost savremenog stvaralaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili