SRPSKI JUNACI OD KOSOVA DO KOŠARA: Jedinstvena knjiga Milana Bojića i majstora ilustracije Vladimira Krstića Lacija

Marina Mirković

22. 12. 2020. u 16:34

ISTINSKA zvezda evropskog stripa i predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije, Vladimir Krstić Laci, čije radove gotovo da i nemamo prilike da vidimo u domaćim izdanjima - našu publiku je počastvovao "oslikavši" jednu sasvim izuzetnu knjigu.

СРПСКИ ЈУНАЦИ ОД КОСОВА ДО КОШАРА: Јединствена књига Милана Бојића и мајстора илустрације Владимира Крстића Лација

Knjiga o srpskim junacima

"Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara" naslov je koji kazuje sve o ideji i konceptu, realizovanim zahvaljujući inicijativi urednika Ace Miljevića, čije je udruženje "Dobrodetelj" izdavač ovog bisera. Tačnije, niske od dvanaest bisera - koliko je pripovesti o čojstvu i junaštvu, o samim junacima ali i njihovim biranim podvizima, ispisao istoričar Milan Bojić, a Laci sa svojim majstorskim ilustracijama oživeo i učinio još atraktivnijim.

- Istražujući naše herojske likove iz literature, mitskih ali i istorijskih priča, davno sam spoznao da mnogi nisu bili baš toliki junaci ili da neka njihova dela naprosto nisu istinita - otkriva Bojić, koji predaje istoriju osnovcima. - Tragao sam zato za istinskim podvižnicima i podvizima koji se jesu odigrali, vodeći se idejom da kreiramo prvu u potpunosti domaću knjigu koja bi deci predstavila prave uzore i vrednosti poput poštenja, časti, dobrote, hrabrosti... Tih junaka je nominalno dvanaest, počevši od Miloša Obilića, s tim da se u priču o herojima Košara, uz Ivana Vasojevića zvanog Jaguar, "upleo" i trinaesti, njegov saborac Dragan Grubić zvani Grubi - dvojac koji je, kao prvi na udaru, tog prvog dana borbi pokazao neprijatelju da je Srbija neosvojiva tvrđava i da su zidine hrabrih srpskih vojnika na Košarama - neprobojne.

Piščev i Lacijev cilj je bio da kreiraju knjigu koja izgleda senzacionalno i drži pažnju današnje, zahtevne mlade publike kojoj su štampana izdanja često nedovoljno primamljiva i zanimljiva - i stvorili su ovaj unikatni vremeplov, koji čitaoca baca u grotlo istorijskih bitaka i uvodi u prave akcione scene sa tih bojišta.

- Pritom smo želeli da dužnu pažnju posvetimo našem narodu, pa i junacima, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj - dodaje pisac. - Otud neizostavni Marko Miljanov u njegovom junaštvu tokom bitke na Fundini. Boško Perić zvani Peša, junak priče o borbi za čuveni "koridor života" (prolaz koji je Srbima u zapadnom delu BiH te 1992. zaista značio život), heroj je i one mnogo veće borbe, za stvaranje Republike Srpske, za koju je položio svoj život - o čemu mi je govorio njegov komšija Radivoje, na čijim je rukama Peša izdahnuo. Nismo želeli da zanemarimo ni žene, a Milunka Savić svakako bi bila nezaobilazni deo svake istorije junaštva i podvižništva, kao najnagrađivanija žena u istoriji ratovanja ali i istinska podvižnica u miru, koja je radeći kao čistačica othranila i iškolovala desetine dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)