MURALI I GRAFITI NA „KLIK“: Prva svetska virtuelna izložba ulične umetnosti Beograda

Vojislava Crnjanski Spasojević

16. 12. 2020. u 11:34

PRVA izložba ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru od juče je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art, gde je predstavljeno više od 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

МУРАЛИ И ГРАФИТИ НА „КЛИК“: Прва светска виртуелна изложба уличне уметности Београда

Foto: Strit atr belgrade VR

Naziv izložbe je “Take III - Loving Street art Belgrade”, a projekat je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Posetioci iz celog sveta imaće priliku da pristupe izložbi putem veb stranice sa bilo kog kompjutera ili laptopa, kao i uz korišćenje VR opreme, a cilj je da se omogući upoznavanje sa svetom grafita i ulične umetnosti glavnog grada Srbije.

- Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. Godini, postalo je očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti – kaže Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Radovi su podeljeni u nekoliko kategorija: stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali... Izložena dela prate tekstovi i oni opisuju kontekst u kom su radovi nastali i pružaju uvid u istoriju razvoja strit art kulture u Beogradu.

Takođe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini. Posetioci mogu da priđu i detaljno pregledaju grafite i murale.

Autor projekta je organizacija “Strit Art Belgrad”, čiji se članovi više od dve decenije bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti, a za izložbu su izabrana dela koja su bila najpopularnija na njihovoj instagram stranici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)