LAUREAT JOVAN POPOV: Izabran dobitnik nagrade Zadužbine „Nikolaj Timčenko“

I. MITIĆ

07. 12. 2020. u 18:04

ZNAČAJNO ime savremene srpske teorije i istorije književnosti, istaknuti komparativist i prevodilac Jovan Popov je dvanaesti dobitnik prestižne nagrade Zadužbine „Nikolaj Timčenko“.

ЛАУРЕАТ ЈОВАН ПОПОВ: Изабран добитник награде Задужбине „Николај Тимченко“

Foto: Zadužbina

Ova nagrada je namenjena najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti odnosno za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature. Time se Nikolaj Timčenko celog života bavio. Popovu je dodeljena za delo „Pojmovi, periodi, polemike“ koje je ove godine objavila Srpska književna zadruga.

Polja naučnoknjiževnih interesovanja Jovana Popova su široka i raznovrsna, a nagrađena knjiga, po oceni žirija, „u izvesnom afirmativnom smislu sažima raspon raznovrsnih tema i ideja koncentrišući ih oko pitanja pojmovno-terijskih, periodizacijskih i analitičko-kritičkih načela kako opšte tako i nacionalne srpske književne hermeneutike“.

Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona održavanje manifestacije „Dani Nikolaja Timčenka“ biće realizovano u znatno izmenjenom obliku, a sve aktivnosti biće sprovedene kada to epidemiološke prilike dozvole.

Umesto tradicionalnog okupljanja univerzitetskih profesora, književnih stvaralaca i eminentnih kritičara, Zadužbina „Nikolaj Timčenko“ je svoju aktivnost usmerila ka izdavačkoj delatnosti. Ove godine je objavila njegovu knjigu „Iskustva i iskušenja kritičke reči“, koju je priredila Natalija Ludoški. Zadužbina je objavila i knjigu prošlogodišnjeg laureata Marte Frajnd „Znani i neznani“ kao i zbornik radova „Nikolaj Timčenko u svome i novom dobu“.

NIKOLAJ TIMČENKO

Nikolaj Timčenko(1934-2004) bio je filozof, književni kritičar, esejista, lektor i novinar. Zbog svoje kritičke misli u vreme bivše Jugoslavije važio je za jednog od disidenata, a u njegovoj rukopisnoj zaostavštini nalazi se više desetina studija, knjiga ogleda i eseja. Za izuzetan doprinos srpskoj književnosti posthumno mu je dodeljena Plaketa „Borislav Stanković“. Posle smrti u Leskovcu je osnovana zadužbina, ustanovljena je književna nagrada sa njegovim imenom, a pre osam godina otvoren je i legat „Nikolaj Timčenko“ sa više od 15.000 naslova.

U ovom zborniku našli su se radovi značajnih istoričara književnosti, književnih kritičara, prijatelja i saradnika Zadužbine. On predstavlja značajan prilog osvetljavanju ličnosti i dela Nikolaja Timčenka i proučavanju književnonaučne misli kod nas.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna