BOJIM SE DA DOSADA NIJE NA POMOLU: Pesnik Adam Zagajevski o stvaralaštvu i budućnosti sveta

Branislav Đorđević

24. 11. 2020. u 16:53

Moj život se nije mnogo promenio zbog virusa. Jedina razlika je činjenica da sam drastično smanjio svoja putovanja, što je sasvim razumljivo - skoro svi festivali i konferencije su otkazani ili odloženi do daljeg.

БОЈИМ СЕ ДА ДОСАДА НИЈЕ НА ПОМОЛУ: Песник Адам Загајевски о стваралаштву и будућности света

Foto Lazar Brajović

Modgao sam sa suprugom da u septembru odem do Sicilije, zatim smo otišli na nekoliko dana do Beča, pa u Švajcarsku. Ali uspevam da održim svoj ritam, ostajem u radnoj sobi, čitam, slušam muziku, pravim beleške i ponekad, kada je moguće, pišem ili pokušavam da pišem.

Ovako Adam Zagajevski, jedan od najznačajnijih savremenih poljskih i svetskih pesnika i esejista, iz svog doma odgovara putem imejla na pitanje kako provodi dane u izolaciji.

o Kakva je situacija u Poljskoj?

- Na početku epidemije brojevi u Poljskoj su bili prilično skromni, ali je nova situacija dovela do bezuslovne predaje merama zatvaranja. Sada, u novembru, brojke su zapanjujuće, a ipak je mnogo manje spremnosti da se prihvati novi paket ograničenja. Razlog je, između ostalog, vrlo snažna politička mobilizacija mladih koji protestuju zbog pooštravanja zakona o abortusu i protiv opšte arogancije naše poluautoritarne vlade.

o Da li je ovo pogodno vreme za poeziju i literaturu?

- Nije dobro vreme u smislu da imam savršene uslove za rad. Deo mog "slobodnog života" je ukinut, nadam se samo privremeno. Krakov, grad u kome živim, poput mnogih drugih gradova, postao je manji. Ne mislim na fizičku ili čak statističku dimenziju, one su nepromenjene, ali neke slobode gradskog života su suspendovane: nema koncerata, pozorišta, čak i šetnje ulicama postale se problematične. Smanjio se prostor u kome živimo. Ali možda se u drugim gradovima, na drugim jezicima, sada stvaraju besmrtni umetnički opusi... Videćemo kada se noćna mora završi.

Problem terorizma

o A Kako objašnjavate učestale terorističke napade širom Evrope?

- Bojim se da će ova opasnost ostati u Evropi još dugo. Postoji ogroman problem svih tih gladnih ljudi koji žele da dođu u Evropu. Neki od njih nisu samo gladni nego i rđavi.

o Šta poezija, pogotovo danas, može da nam pruži?

- Poezija nam daje određenu plemenitost duha - ako joj teži. Ne mislim bukvalno da kada napišete pesmu težite plemenitosti, to bi bilo smešno. Da je Tramp bio pesnik (prilično čudna ideja), tvrdio bi ovako nešto za sebe. Mislim na to da poezija kao takva, ukupnost pesama nastalih u određenom periodu, teži da prenese osećaj plemenitosti na naše postojanje, jednostavno stavljajući naša iskustva, napore, osećanja, čak naše greške u kontekst beskonačnosti. Jezik i mašta pripadaju carstvu beskonačnosti, barem imaju tu mogućnost.

Foto Printscreen

Tekst potpisa

o Zašto nas je pandemija iznenadila?

- Svaka epidemija je iznenađujuća, kao što je to i svaka erupcija vulkana ili zemljotres. Ne planiramo katastrofe. Stanislav Lem, koji je bio strastveno zainteresovan za ono što je nazivao "futurologijom", ne bi uključio nijednu epidemiju u svoja predviđanja. Pored toga, epidemije su prilično retke; bilo ih je nekoliko od lokalnog značaja, ili poput epidemije side, uglavnom ograničenih na jasno definisanu grupu stanovništva. Epidemija španskog gripa uglavnom je zaboravljena, pamte je samo istoričari. Kriza sa ebolom bila je manje-više lokalna. Epidemija virusa korona nije bila u našim planovima.

o Da li je ovo kraja sveta kakvog poznajemo?

- Ne, mislim da nije. Za nesrećne koji su nedavno stradali, to jeste, to je bio kraj sveta. Ne za našu civilizaciju. Ako smo u stanju da učimo iz ove katastrofe, možemo čak intelektualno ili politički da profitiramo od ove krize. Druge krize nas čekaju iza ugla, pa je bolje da zaista naučimo nešto od ovog gadnog virusa.

o Kako vidite budućnost posle pandemije?

- Nisam među onima koji kažu - naš život posle ovoga nikada više neće biti isti. Mislim da će se stvari vratiti na staro.

o Planirate li da uskoro dođete u Srbiju?

- Ne u bliskoj budućnosti. Mislim da nikuda neću putovati u skorije vreme.

o Kako vidite budućnost Evrope?

- Budućnost Evrope je stvar akcije, ne samo predviđanja. Ja sam ubeđeni Evropljanin, verujem u značaj Evropske unije, sa svim njenim nesavršenostima. Budući da nisam političar, ne mogu mnogo toga da uradim osim da iskažem svoja uverenja.

o Mislite li da će se nešto promeniti posle američkih izbora?

- Ako, kao što se sada čini, dok ovo pišem, Bajden pobedi, svet će biti malo bolji, nestaće neke od nepotrebnih noćnih mora koje je stvorio onaj debeli momak u Vašingtonu, druge će ostati s nama. Bojim se da dosada nije na pomolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović