IZLIŽBA „TUMAČENJE ŽIVOTA“: Pola veka od likovnog rada Zdravja Vajagića u galeriji RTS

V.V.S.

09. 11. 2020. u 12:50

U GALERIJI Radio-televizije Srbije otvorena je izložba slika "Tumačenje života" Zdravka Vajagića.

ИЗЛИЖБА „ТУМАЧЕЊЕ ЖИВОТА“: Пола века од ликовног рада Здравја Вајагића у галерији РТС

Foto: Galerija RTS

Razvojna linija slikarstva Vajagića, duža od pet decenija, može se tumačiti i na ovoj izložbi odabranih 26 dela, ulja na platnu, velikih formata, koja kao i ostala dela ovog istaktnutog stvaraoca naše likovne scene, odišu živopisnim koloritom i traže od posetioca da se svakom delu posveti dugo, pažljivo i sa smislom – nvodi se u najavi izložbe. O delu i radu Zdravka Vajagića na otvaranju su govorili istoričari umetnosti Nikola Kusovac i Dušan Milovanović, pisac teksta za katalog izložbe.

-Istraživačkog duha, znanja koje je baštinio i sakupljao od predaka, a inspiraciju uvek nalazio u prirodi, u detaljima pored kojih su mnogi prolazili, a malo ko im se s pažnjom obraćao, Vajagić sve vreme je slikao tek jednu sliku. U toj potrazi za univerzalnim, rasulo se po njegovom putu mnoštvo dragog kamenja i blago svakom ko ga sretne, i prepozna - ističe istoričar umetnosti Dušan Milovanović , koji je napisao tekst za kaalog izložbe.

Zdravko Vajagić rođen je 1938. godine u Ličkom Petrovom selu. Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao 1963. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završio 1966. u klasi istog profesora. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1964. godine. Bio je profesor Više pedagoške škole u Beogradu na katedri za likovne umetnosti, profesor Više škole likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, te osnivač, dekan i profesor Akademije za umetnost i konzervaciju u Beogradu na predmetima slikanje i zidne slikarske discipline, kao i osnivač još šest visokih škola, koje su započele rad sa elaboratima profesora Vajagića. Radio je kao konzervator i restaurator. Samostalno je izlagao preko trideset puta i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Nagrađivan više puta.

Izložba „Tumačenje života“ u Galeriji RTS otvorena je svakog dana do 29. novemebra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024