"NOVOSTI" SU SPASILE KARIKATURU: Uručene nagrade, festivalski dani "Novosti" i danje traju (FOTO)

V.N.

14. 10. 2020. u 13:00

FESTIVAL "Novosti" na www.novosti.rs uveličala je i dodela nagrada sa konkursa za karikaturu "Pjer" i otvaranje izložbe najuspešnijih radova, na ovogodišnjem 53. takmičenju u britkom duhu i oštrom peru.

НОВОСТИ СУ СПАСИЛЕ КАРИКАТУРУ: Уручене награде, фестивалски дани Новости и дање трају (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

- Veština da kažu sve a da ne izgovore nijednu reč karikaturiste podiže na pijedestal mudraca. Mudro ćuteći teraju nas da se nasmejemo sopstvenim slabostima - rekao je Nedeljko Krsmanović, direktor Kompanije "Novosti", otvarajući, u Galeriji Kluba RTS, postavku 120 selektovanih radova, od 357 dela 97 autora, koliko ih se prijavilo na takmičenje koje su ustanovili Slobodan Glumac i Dragan Savić. - Konkurs "Pjer" je nezvanično svetsko prvenstvo u karikaturi, jer su kandidati za nagradu osvajali i najveća svetska priznanja u ovoj oblasti.

Foto: N. Skenderija

Nagradu "Zlatni Pjer" Krsmanović je uručio veteranu Nedeljku Uboviću, za rad "Bez reči", koji se odnosi na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori.

- Svaki čovek bi trebalo da ima opsesiju koja druge ljude stimuliše na bolje, lepše - kaže laureat, kome je karikatura upravo takva preokupacija. - Lepo je što "Novosti" neguju ovaj konkurs. Karikatura ima i danas svoje mesto, kako kod mojih kolega, tako i kod mlađih ljudi, koji tek počinju.

Foto: N. Skenderija

Prema mišljenju žirija, u kome su, pored glavnog i odgovornog urednika "Novosti" Milorada Vučelića i prošlogodišnjeg pobednika Dušana Smiljanića, ove godine bili i urednik "Trna", aforističar Bojan Ljubenović, grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro i profesor FPU Zdravko Mićanović, "Srebrni Pjer" pripao je Špiri Raduloviću, a "Bronzani Pjer" Miru Stefanoviću.

Foto: N. Skenderija

- Meni je ovo šesta nagrada i nisam je očekivao - kaže Radulović, čije nagrađeno delo nosi naziv "Ve-ce". - Na konkursu učestvujem u znak poštovanja prema "Novostima", jer zaslužuju najveće čestitke što su uspele da sačuvaju karikaturu od propasti. Odlučio sam se za temu nama svojstvenog vređanja svega i svačega, jer imamo previše ružnih reči kojima izražavamo naše nezadovoljstvo, nesvesni da iste mogu i nama da se vrate.

Dobitnik priznanja "Ranko Guzina" Nenad Milićević portretisao je prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Foto: N. Skenderija

- Handke je izuzetan pisac, koji je ostavio veliki utisak na mene kada smo se upoznali u Zemunu, pre 20 godina - objašnjava Milićević. - Ova nagrada mi je izuzetno draga, jer je bila jedina koja mi je nedostajala. "Zlatnog Pjera" dobio sam još 1986. Bilo je to moje drugo učešće na konkursu. Nagradu za portret dobio sam iz šestog pokušaja. Inače, ovogodišnja izložba je izuzetno dobra.

Iako je najmlađi dobitnik, Filip Karan je ove godine osvojio svog drugog "Pjera". Za karikaturu "Lova" pripalo mu je priznanje namenjeno za najboljeg mladog karikaturistu.

- Nadam se da će u budućnosti biti sve više i više mladih učesnika na konkursu "Pjer" - ističe Karan. - Karikatura je i dalje prisutna među nama i tek će biti, jer će i dalje biti ljudskih grešaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)