SEĆANJE NA PESNIKINJU TREPETA: Dodelom nagrada u Aleksincu završeni Književni susreti "Gordana Brajović"

M. KRALj

09. 10. 2020. u 21:24

TANANI svet stihova i snova Gordane Brajović, dugogodišnjeg reportera "Večernjih novosti", oživljen je ove nedelje u Aleksincu, na 23. književnim susretima, u čijem finalu su uručena priznanja.

СЕЋАЊЕ НА ПЕСНИКИЊУ ТРЕПЕТА: Доделом награда у Алексинцу завршени Књижевни сусрети Гордана Брајовић

Foto: Hadži Miodrag Miladinović

Dodeljena su: za najbolju knjigu za decu i mlade Draganu Hamoviću, za zbirku "Rođen kao zmaj - pesme dečije i nimalo naivne" ("Pčelica"), kao i ona namenjena najuspešnijim radovima osnovaca i srednjoškolaca.

- Okuplja nas sećanje na jednu pesnikinju velike senzibilnosti, trepeta i otvorenosti duha, na Gordanu Brajović - istakao je Hamović primajući nagradu. - Reči su poigravale pod njenim perom. I svoj život, kao i daleku Indiju, učinila nam je bliskim i čudesnim. Verovala je da su deca velika kao pesme. A njene pesme bile su pesme jedne velike devojčice.

Laureat nagrade sa imenom pesnikinje i novinarke, podsetio je na njene stihove: "Ti budi moje vreme / i ja ću se / igrati vekovima," koji su kako je rekao, kao stvoreni za ovu priliku:

- Ovi susreti, već blizu četvrt veka, ostvaruju takvu zamisao. Neka se Gordana i dalje igra, na mnoga leta, u naraštajima koji dolaze - zaključio je Hamović.

Foto: Hadži Miodrag Miladinović

Dragan Hamović

Prema rečima predsednice žirija, profesorke Zorane Opačić (u žiriju su bili i Vladimir Andrić i Rade Tanasijević), stihovi iz nagrađene knjige naslanjaju se na kulturno i nacionalno pamćenje, ali su pisani u modernom ključu, a autor peva "iz sopstvenog zmajevskog legla". Hamovićevi zmajevi su, kako je naglasila, i iz prošlosti, ali i iz sadašnjosti.

USKORO ŠKOLI IME PESNIKINjE

U DVORIŠTU osnovne škole u Subotincu, u okolini Aleksinca, u kome je Gordana rođena, na drvetu (umetničkoj instalaciji) na kome su pločice sa imenima dosadašnjih laureata, svoju "trešnju" postavio je i Dragan Hamović. Književni susreti tradicionalno se održavaju u proleće, u vreme trešanja (čestog motiva u Gordaninoj poeziji), a ovo je prvi put da su pomereni za jesen, zbog pandemije virusa korona. Inače, u petak se u Subotincu moglo čuti kako će uskoro biti pokrenuta inicijativa da škola dobije ime Gordane Brajović.

Kada je reč o konkursu za mlade autore, u tri kategorije - mlađi i stariji osnovci i srednjoškolci - broj radova premašio je 400, a stigli su iz 68 osnovnih i 20 srednjih škola, iz svih krajeva Srbije. Tradicionalno, oni su pisali radove na motive iz Gordaninih pesama, pa su učenici od prvog do petog razreda, za svoje prozne i poetske radove, za zadatak imali temu "Šta sanjaju deca", oni od petog do osmog - "Predeli sna", a srednjoškolci - "Čovek dobre nade".

Prvi put nagrađen je i jedan školski časopis - "Vukov osnovac", OŠ "Vuk Karadžić" iz Kikinde. U čast nagrađenih izveden je program "Indija" , posvećen velikoj Gordaninoj inspiraciji, zemlji u kojoj je provela pet godina sa suprugom Radetom Brajevićem (tadašnjim dopisnikom iz Nju Delhija, a potom i glavnim urednikom "Novosti"), pišući iz nje reportaže o neobičnim ljudima i predelima. Taj čarobni svet dočarali su mladi kreativci Centra za kulturu iz Aleksinca - članovi hora "Mali vokali", kao i članovi studija glume i plesnog studija "Ronde".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili