POTRESNA ISPOVEST ŽENE GORANA PASKALJEVIĆA: Nakon kremacije supruga izgovorila ove reči (FOTO)

NA čuvenom pariskom groblju Per Lašez juče je kremiran slavni srpski i evropski reditelj Goran Paskaljević, veliki umetnik koji je pre nekoliko dana preminuo u pariskoj bolnici od posledica duge i teške bolesti.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ЖЕНЕ ГОРАНА ПАСКАЉЕВИЋА: Након кремације супруга изговорила ове речи (ФОТО)

Foto: G. Čvorović

Od Paskaljevića se oprostilo petnaestak najbližih osoba, njegova supruga Kristina i prijatelji. U Parizu i Francuskoj trenutno je vrh drugog talasa epidemije virusa korona, pa je broj prisutnih bio sveden samo na najjuži krug Goranu bliskih ljudi.

Foto: G. Čvorović

- Imao je izuzetno jedinstvo stila i viziju. Bez obzira na temu, zemlju, ili epohu u kojoj se film odvijao. Reference drage filmskim kritičarima, koje služe kao reperi, ne objašnjavaju mnogo Goranovo delo. Njegov pogled je bio jedinstven i pripada je samo njemu - istakao je između ostalog na oproštaju producent i selektor kanske selekcije autorskog filma Pjer-Anri Delo, venčani kum Paskaljevićevih.

Naglasio je da je Goran Paskaljević u svojim intimističkim filmovima, kroz sudbinu i snove anonimnih likova koji pokušavaju da prežive, tražio humanost u situaciji koja nas prevazilazi.

Prijatelj i lekar Jozef Gligorov i prijateljica Kristin Lebule govorili su o građaninu sveta koji pronosi svoje višestruko nasleđe i prenosi duboka osećanja kroz tragične sudbine običnih ljudi.

Foto: G. Čvorović

Preko kovčega crvene ruže, iznad njega portret, iz pozadine melodije koje je voleo, Šarla Aznavura, Žoa Dasena i Reja Čarlsa. Napolju, kiša. Otvorilo se nebo.

- Voleo je za života da se šeta stazama ovog groblja, tu je, među ostalim mestima, tražio inspiraciju - otkrila je, za "Novosti", Goranova supruga Kristina Paskaljević poštovanje koje je za života imao prema Per Lašezu gde je sahranjeno mnogo poznatih ličnosti.

Rastanak joj je veoma teško pao. Glas joj zadrhti pri pomenu Goranovog imena.

- Budim se svakog jutra, tražeći snagu da izdržim. Stalno smo bili zajedno, putovali, odlazili na snimanja. Živela sam 27 godina istinske sreće s Goranom. Poklon je biti s takvim čovekom - rekla je o svom preminulom suprugu koji je za života takođe imao samo lepe reči za svoju Kristinu.

Oproštaj i u Beogradu

KRISTINA Paskaljević kaže da je lično želela da omogući prijateljima, onima koji su poštovali Paskaljevićevo delo, ali i običnim ljudima koji su voleli njegove filmove, da se oproste od njega i u Beogradu. Urna će biti izložena u nedelju 11. oktobra između 11 i 15 sati na Novom groblju. Polaganje urne će biti u ponedeljak, u uskom porodičnom krugu.

Ne prati ovih dana šta se piše o Goranu. Nema snage.

- Ranije sam jedva čekala da vidim njegove fotografije u štampi, koje su uvek stajale uz lepe vesti. Dobio bi nagradu, održavala bi mu se retrospektiva ili je snimao novi film. Bila sam srećna i ponosna da to čitam. A sada ne mogu novine da otvorim - poverava nam se.

Oktriva nam, ujedno, i svoju želju.

- Rođena sam u Francuskoj, to je moja zemlja, ovde su mi sahranjeni roditelji, ali Goran je bio moja zemlja sam za sebe i želja mi je da moja urna, jednom, počiva uz njegovu na Novom groblju u Beogradu - zavetuje Kristina.

Došli su, na oproštaj i članovi njene porodice, među kojima rođeni brat i sestra, koji žive daleko u unutrašnjosti Francuske, da je podrže u ovim teškim trenucima. Pomaže joj mnogo i njen i Goranov dobar prijatelj Dragiša Ivanović, koji će je dopratiti do Beograda.

Kristina Paskaljević putuje u Srbiju u subotu s urnom koja do tada ostaje na Per Lašezu. Ističe da se vraća u svoj Beograd, gde će nastaviti da živi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije