ČETIRI "STERIJE" ZA "SEMPER IDEM": Uručenjem nagrada u Novom Sadu završeno šezdesetpeto Pozorje (FOTO)

J. SIMIĆ

04. 10. 2020. u 23:59

POSLEDNjEG festivalskog dana publika 65.Sterijinog pozorja nagradila je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu najbolje predstave, reditelje, scenariste i glumce, ali i upravu festivala predvođenu direktorom Miroslavom Mikijem Radonjićem jer ni posle dva odlaganja zbog pandemije korone nije odustajala od ovogodišnjeg Pozorja.

ЧЕТИРИ СТЕРИЈЕ  ЗА СЕМПЕР ИДЕМ: Уручењем награда  у Новом Саду завршено шездесетпето Позорје (ФОТО)

Foto N. Karlić

Predstava - pobednica među njih sedam u takmičarskoj konkurenciji po odabiru selektora Svetislava Jovanova, je „Semper Idem" po romanu Đorđa Lebovića,u režiji Gorčina Stojanovića a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Sombora.Većinom glasova tako je odlučio žiri u sastavu : Almir Bašović, dramski pisac,Jelena Mijović, dramaturg,Igor Burić, pozorišni kritičar,Željko Hubač, dramski pisac, i Robert Lenard reditelj.

Somborci - Ansambl sa najviše priznanja, Foto privatna arhiva

Ovoj predstavi, odnosno reditelju Stojanoviću dodeljena je i Sterijina nagrada za režiju,dok je specijalnu Sterijinu nagradu dobio Veljko Mićunović za režiju „Radničke hronike“.

Sterijino priznanje za glumu u pobedničkoj predstavi „Simper idem“dobio je Marko Marković. Takođe,glumici Ivani V.Jovanović iz predstave somborskog teatra uručena je nagrada za epizodu koju dodeljuje producentska kuća „Scomediasco.“

Priznanje Predstava "Kretanje" među laureatima, Foto privatna arhiva

Sterijinom nagradom za glumačko ostvarenje nagrađeni su i Jelena Ilić i Aleksandar Dinđić za uloge u predstavi „Kretanje“ reditelja Jovana Tomića a u izvođenju Bitef teatra iz Beograda, kao i Kristi Sorčik za ulogu u komadu „Gustav je kriv za sve“ u režiji Kokana Mladenovića a u izvedbi Pozorišta Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Najbolji tekst po oceni žirija ima savremena drama „Kretanje“ scenariste Dimitrija Kokanova, dok je Sterijinim priznanjem za dramaturgiju nagrađen Slobodan Obradović za „Radničku hroniku“ Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića i u izvođenju Narodnog pozorišta/Narodnog kazališta/Népszínház iz Subotice.

„Sterija“ za najbolje scenografsko ostvarenje dodeljena je Mariji Kalabić za predstavu „Radnička hronika“, a nagrada za kostimografsko ostvarenje Seleni Orb za predstavu „Kretanje“.

DRAŠKOVIĆU "KLAJN" ZA ŽIVOTNO DELO

LISTA laureata proširena je priznanjem za rediteljsko životno delo „Hugo Klajn“ koje su ustanovili pozorišni poslenici iz četiri države u našem regionu :Festival „Sterijino pozorje“ Novi Sad, „Međunarodni teatarski festival MES“ Sarajevo, „Borštnikovo srečanje“ Maribor, „Grad teatar“ Budva i „Sarajevofest – umjetnost i politika“ Sarajevo.Prva nagrada te vrste sinoć je uručena reditelju Bori Draškoviću koji je kroz svoj umetnički i pedagoški rad i pisanje, značajno je unapredio evropsku režiju.

Foto privatna arhiva

-Ovo je veliki trenutak za Pozorje i sve nas jer dr Klajn je velika renesansna ličnost, veoma retka i u većim narodima.Spojio je nauku i umetnost,bio je izvanredan pisac, sjajan reditelj i jedan od osnivača Sterijinog pozorja – rekao je proslavljeni reditelj uz buran i višeminutni aplauz publike. Dodao je da bi ova nagrada koja nosi Klajnovo ime trebalo da bude nauk da ne zaboravljamo naše važne ljude jer mi jesmo narod kratkog pamćenja, to je naša nesreća ali se to da ispraviti.

Žiri koji je Draškoviću dodelio ovo priznanje bili su :Miroslav Radonjić (Pozorje), Aleš Novak („Borštnikovo srečanje“ Maribor), Dino Mustafić (MES Sarajevo),Milena Lubarda Marojević („Grad teatar“ Budva) i Haris Pašović ( „Sarajevofest“).

Za najoriginalniju scensku muziku nagrađen je Draško Ađić, autor muzike za predstavu „Smederevo 1941“ rediteljke Ane Đorđević (SNP)dok je nagrada za scenski govor pripala ansamblu predstave "Ko je ubio Dženis Džoplin?", autorke Tijane Grumić i u režiji Sonje Petrović.Glumici ove predstave Bojani Milanović dodeljena je nagrada lista „Dnevnik“.Predstavu posvećenu tragičnoj američkoj rok i bluz pevačici publika 65.Pozorja ocenila je kao najbolju prosečnom ocenom 4,75.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja ( Aleksandra Glovacki,Milivoje Mlađenović i Andrej Čanji) dodelio je Sterijinu nagradu predstavi “Kretanje“ Bitef teatra .

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima