ĆERKINI SNOVI U STIHU: Predstavljena nova knjiga Matije Bećkovića "LJudmiline pesme", u izdanju SKZ

D. Bt.

02. 10. 2020. u 08:48

TRADICIONALNI susreti četvrtkom "Kafa u SKZ", posle višemesečne pauze zbog poznatih okolnosti, juče su nastavljeni predstavljanjem knjige "Ljudmiline pesme" Matije Bećkovića (1939). Za zbirku autor je izabrao moto: "Životu koji mi odmahuje - Preko vas domahujem".

ЋЕРКИНИ СНОВИ У СТИХУ: Представљена нова књига Матије Бећковића Људмилине песме, у издању СКЗ

Matija Bećković / Foto N. Skenderija

Objašnjavajući čitaocima nastanak ove knjige, Bećković je na koricama naveo kako je sa svojim ćerkama za "Čik" smišljao pisma čitalaca, dok su za "Reporter", u šest ruku, vodili kolumnu "Bliznakinje". Olja je sanjala da bude glumica, a Ljudmila je izbegavala javnost.

- Imala je sreću da živi i radi obasjana hiljadama dečijih duša iz različitih delova sveta, tražeći pesme koje voli. Držeći korak s vremenom, pesnik je preko ćerki godinama domahivao životu. One su bile njegove oči i uši. Čekao je da se Ljudmila otvori i progovori. Beležio je njene ideje, misli, rečenice, privoleo da to objavi i naslovi njenim imenom - zapisao je pesnik na korici knjige, pišući o sebi u trećem licu.

O knjizi je veoma nadahnuto i znalački besedio dr Radivoje Mikić, istakavši da se Bećković već duže vremena, a u godinama o kojima su romantičari mogli samo da sanjaju, nalazio u nekoj vrsti stvaralačke eksplozije. Pre manje od godinu dana na istom mestu govorilo se o njegovoj knjizi "Kad se ponovo rodim", a sada je pred čitaocima nova, neobična i zbog toga što se pesnik odlučio za stvaralački postupak, kojim se obično služe prozni pisci koji mogu da se sakriju iza svojih junaka i uzmu njihovu tačku gledišta.

- Bećković je godinama osluškivao ono što je o raznim stvarima i pojavama govorila njegova ćerka Ljudmila, starija pet minuta od mlađe bliznakinje Olje, i odlučio da pređe na njenu stranu. Pesme u ovoj njegovoj knjizi su posvećene važnim temama. Te teme su i čisto lirske kao proticanje vremena i naše suočavanje sa različitim gubicima na životnom putu, ali u ovoj knjizi reč je i o onome što bi se moglo doživeti kao pokušaj da se dočara vrednosno pražnjenje sveta. Osvetljavajući duh našeg vremena u kome caruje površnost, konzumerizam i sve izraženija ravnodušnost prema drugim ljudima, Bećković dolazi u priliku da nam se ukaže kao pesnik koji dolazi iz jedne antropološke perspektive, kao pesnik koji tumači središnje šifre jednog vremena. A to je najviše što poezija može.

Pesme su čitali glumci Aleksa Radojlović i Nikola Ugrinović.

SVET SAMOOBMANjIVANjA

MIKIĆ je posebno ukazao na pesmu "Mladoženja", o mladom čoveku koji živi u svetu samoobmanjivanja. Tako svojoj (naizgled) izabranici mladoženja poručuje šta je sve hteo da joj kupi, kakav nakit i raskošnu venčanicu, kuda je sve nameravao da je povede na medeni mesec i koga da pozove na svadbu, da bi od svega odustao i poručio: "Uostalom/Ko zna šta bismo sve mogli/Ali nije pametno/Pričaćemo o tome/Javiću se."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)