MATIJI POVELJA ZA LEPOTU I MOĆ POEZIJE: U susret 49. manifestaciji "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima.

J. S.

02. 09. 2020. u 16:37

ZBOG epidemije kovida 19, tradicionalna književna manifestacija "Brankovo kolo" će od 4. do 14. septembra prirediti dve objedinjene manifestacije u Sremskim Karlovcima: 49. "Brankovo kolo" i "Prolećne Brankove dane 2020" (koja je trebalo da bude održana u martu). Programi će biti realizovani u terminu matinea, od 10 sati na otvorenim prostorima, u bašti Muzeja i "Brankovog kola" i na Stražilovu.

МАТИЈИ ПОВЕЉА ЗА ЛЕПОТУ И МОЋ ПОЕЗИЈЕ: У сусрет 49. манифестацији Бранково коло у Сремским Карловцима.

Foto N.Skenderija

U petak, 4. septembra, u bašti "Iliona" u Sremskim Karlovcima, akademiku i književniku Matiji Bećkoviću biće svečao uručena Velika povelja "Brankovog kola" - "za nadahnuti doprinos lepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

Sutradan, na Stražilovu, mladi pesnik Rastko Lončar položiće cveće i prislužiti sveću na Brankovom grobu, uz spomenik podignut 1885. godine, dva leta posle čuvenog prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo. Potom će u podnožju Stražilova, pored drugog spomenika Branku (podignutog 1974. godine, povodom 150. godišnjice pesnikovog rođenja), svečano biti uručene nagrade "Stražilovo" Zdenki Valent Belić, Marku Milovanoviću Marunu i Milanu Gromoviću. Ova nagrada se dodeljuje četrdeset sedam godina.

Na kraju manifestacije, 14. septembra, u bašti Muzeja i "Brankovog kola" svečano će biti uručena nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", jedna od nastarijih pesničkih nagrada na našoj sceni i u regionu (traje pedeset tri godine). Ovogodišnji laureati su: Nedeljko Babić, Danilo Jokanović, Miloš Janković i Radmilo V. Radovanović.

Biće promovisane i nove knjige "Brankovog kola", objavljene upravo u vreme pandemije. To su: "Sumovrat" Rastka Lončara, "Apokrifi po Lilit i druga prokletstva" Zdenke Valent Belić, "Svevideći mrak" Marka Milovanovića Maruna i "Spirala" Milana Gromovića.

Foto: Printskrin

TRADICIJA Učesnici prošlogodišnje manifestacije

Premijerno će biti izvedena monodrama "Princeza Olivera", u režiji Danice Petrović. To je delo o životu najmlađe kćerke kneza Lazara, posle poraza na Kosovu polju, čiju ruku je zatražio sultan Bajazit, a njena majka, kneginja Milica, prihvatila je to pod uslovom da Olivera bude jedna od četiri zakonite sultanije.

KAZIVANjE TRIJU PESAMA

U SEPTEMBARSKIM programima "Brankovog kola" učestvovaće i mladi umetnici Boško Petrov, Teodora Kušić i Katarina Popović, koji će kazivati i pevati čuvene Brankove pesme: "Kad mlidijah umreti", "Vragolije" i "Urok".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije