MNOGO TOGA NEDOKAZANO: Advokat Vojkan Simić, zastupnik SANU, o oslobađajućoj presudi Nedeljku Farčiću

M. Kralj

02. 10. 2020. u 07:41

DA je osnovni sud oslobodio optužnice Nedeljka Neda Farčića, iz čijeg stana je, u policijskoj akciji pre četiri godine, odneto šest dela akademika Petra Omčikusa, a protiv njega je pokrenut krivični postupak i zbog 26 radova, koje je umetnik zaveštao Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, juče je "Novostima" potvrdio i advokat Vojkan Simić, zastupnik SANU, kao oštećene strane:

МНОГО ТОГА НЕДОКАЗАНО: Адвокат Војкан Симић,  заступник САНУ, о ослобађајућој пресуди Недељку Фарчићу

Sa izložbe u SANU / Foto P. Mitić

- U kratkom usmenom obrazloženju sudija je, između ostalog, navela da nije dokazana optužnica, da u toku postupka nije utvrđena pojedinačna vrednost slika, da nisu proglašene za kulturno dobro. Sa delom tog obrazloženja se ne slažem, a nadam se da će i tužilac imati isto mišljenje i uložiti žalbu. Smatramo da u postupku mnogo toga nije dokazano - ističe advokat.

Pred drugostepenim sudom, sagovornik očekuje da će se utvrditi da ova presuda nije pravilna, te da će se ponoviti postupak suđenja.

- Za neke slike oduzete Farčiću, koje se dosad nalaze u depou SANU, dokazano je da ih je Omčikus prodao - nastavlja Simić. - Za četiri od šest to je potpuno nesporno i one će verovatno biti vraćene.

Spornija su, ističe Simić, dela koja se nalaze u poklon-katalogu SANU, a za koje je umetnik za života ovlastio Akademiju da do njih dođe sudskim putem.

- U postupku je pouzdano utvrđeno da je jedna od slika, "Krovovi Dubrovnika", nađena u posedu sina Nedeljka Farčića, a nije utvrđeno da ju je on kupio od akademika Omčikusa - otkriva zastunik SANU. - Vreme je učinilo svoje. Dugo trajanje postupka i sama bolest akademika, sprečili su da on učestvuje u glavnom pretresu i razjasni detalje vezane za te slike.

Sagovornik navodi da je Omčikus živeo boemski, a u prodaji slika oslanjao se na ljude od poverenja. Usled višedecenijske saradnje, prijateljstva i zemljačke povezanosti (korčulanskog porekla), Farčić je imao poseban status:

- Poverio mu je ceo svoj život: Farčić mu je vodio finansije, organizovao izložbe, vraćao i donosio slike... I naravno, bio je Omčikusov najveći kolekcionar - nastavlja Simić.

Slikar je sa prijateljem, nekadašnjim maratoncem i olimpijcem, potpisao i ugovor o doživotnom izdržavanju, u zamenu za kuću na Korčuli, koji je raskinut. Prema mišljenju našeg sagovornika, druga supruga slikara i akademika - Meri, nije bila razlog prestanka prijateljstva i saradnje.

- I ona je Korčulanka, prijateljica iz mladosti, koja ga je, sticajem okolnosti, zatekla u Parizu, bolesnog i u zapuštenom stanju, zbog čega je iz Italije prešla u Francusku, da bi se o njemu brinula. Zajedno su došli u Beograd, gde ga je negovala i čuvala do njegovog odlaska. Uspela je da utvrdi mnoge zloupotrebe na štetu imovine akademika Omčikusa, što su potvrdili svedoci saslušani u ovom postupku - zaključuje Simić.

POTPISIVAO SAMO PRODATE SLIKE?

SVOJEVREMENO je Omčikus pričao da ukoliko postoji njegov potpis na slikama, to znači da je slika prodata - otkriva advokat Simić. - Međutim, ima njegovih bliskih prijatelja koji tvrde da potpis na slici nije apsolutni dokaz da je ona prodata. Postoje one koje je prodavao, a da ih nije potpisivao, i obratno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu