SUDSKI OBRT FILMSKE ZAPLENE: Oslobađajuća presuda za Nedu Farčića iz čijeg stana su oduzeta dela velikog slikara Petra Omčikusa (1926-2019)

M. KRALj

01. 10. 2020. u 11:17

POLICIJSKA zaplena šest slika akademika Petra Omčikusa (1926-2019) iz stana njegovog dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Nede Farčića i krivična prijava koju su u proleće 2016. godine, Prvom javnom tužilaštvu podneli tada devedesetogodišnji slikar i SANU, dobili su krajem prošle nedelje sudski epilog.

СУДСКИ ОБРТ ФИЛМСКЕ ЗАПЛЕНЕ: Ослобађајућа пресуда за Неду Фарчића из чијег стана су одузета дела великог сликара Петра Омчикуса (1926-2019)

Petar Omčikus / Foto M. Anđela

Nekadašnji maratonac i olimpijac, Omčikusov zemljak iz Vela Luke, koji je do 2012. upravljao fondacijom sa imenom slavnog umetnika i njegove jednako priznate supruge, slikarke Kosare Kose Bokšan, prvostepenom presudom oslobođen je optužbe.

Ovo je "Novostima" potvrdio njegov advokat Jovan Vukčević. Prema njegovim rečima, tokom suđenja dokazano je, da je šest slika oduzetih u filmskoj akciji policije, kupila Farčićeva porodica od Petra Omčikusa, kao i da on nikada nije bio u kontaktu sa ostalih 26 dela (vrednih više desetina hiljada evra), koje je akademik ugovorom darivao SANU.

Naime, u trenutku sklapanja ugovora o poklonu, četiri slike, koje su se nalazile kod Omčikusa, odmah su predate Akademiji, dok je za ostatak legata, ovlastio SANU da za njegova života ili posle smrti, podigne tužbu protiv bilo kojeg trećeg lica, u čijem su posedu, bez pravnog osnova. Na isti način ovlastio je SANU da dođe i do bespravno stečenih dela, čiji je autor bila Kosa Bokšan. Tako je protiv Farčića podneta krivična prijava, potom i pokrenut krivični postupak, a šest slika iz njegovog doma, preneto je privremeno pod krov Akademije.

U katalog - poklon SANU, kako se pisalo pre četiri godine, ušlo je 39 radova, među kojima su ulja na platnu - "Svetlosna dešavanja", "Događanje mora", "Žega I i II", "Vibracije", "Kraj dana", "Plitvine", "Svetlosna dešavanja I i II", "Meja", "Podne", "Jutro", "Ruzmarin", "Lastovo", "Zalazak", "Berba", "Bura", "Sardele", "Ribe" - nastala 2008. i 2009, kao i u istoj tehnici izvedena dela "Sena" (2001) i "Krovovi Dubrovnika" (2000). Tu su i pasteli "Maraton crteži", kao i dvanaest ulja, iz enformel faze (1961-1963) i platno "Rak" iz 1999. godine.

Izložba Omčikusovih portreta 2012. / Foto P. Mitić

Pravni zastupnik Nede Farčića očekuje da će uskoro dobiti i pisanu odluku suda. Konačni ishod nemilog kraja višedecenijskih porodičnih i poslovnih veza dvojice Korčulana znaće se po okončanju eventualnog drugostepenog postupka. Inače, poslednja Omčikusova izložba u čijoj realizaciji je učestvovao Farčić, bila je postavka portreta u Galeriji SANU, 2012. godine. Kako nam kaže advokat Vukčević, njegov klijent i Omčikus su se udaljili kada je u slikarev život ušla druga supruga Meri, koja se o njemu starala poslednjih godina života.

DELA JOŠ U SANU

SLIKE koje su odnete iz stana Nede Farčića nisu mu još vraćene i nalaze se u SANU. Tamo će ostati, kako nam kaže njegov advokat, sve do donošenja pravosnažne sudske odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave