TESLA KAO INSPIRACIJA: Izložba o prožimanju u nauke i vizuelnog stvaralaštva

M. A. K.

25. 09. 2020. u 13:40

ZA nacionalni Dan nauke, 10. juli, kojim se obeležava i rođendan Nikole Tesle, planirano je bilo otvaranje grupne izložbe posvećene prožimanju dve, naizgled oprečne discipline - nauke i umetnosti, nazivane "Drugi svet", koja će se, zbog epidemiološke situacije, tek večeras naći pred publikom pod krovom bioskopa "Balkan", a u organizaciji Fondacije Saša Marčeta.

ТЕСЛА КАО ИНСПИРАЦИЈА: Изложба о прожимању у науке и визуелног стваралаштва

Foto privatna arhiva

Izvedene u različitim medijima, radove za ovu postavku priložili su autori različitih generacija i poetika, i to: Selman Trtovac, Ana Ćuzović, Iva Ćirić, Nenad Gajić, Milan Ličina, Žarko Aleksić, Iva Atoski, Miroslav Miša Savić, Stevan Kojić, Nataša Teofilović, Branislav Brkić i Jasna Jovićević.

- U fokusu radova su ili specifične epizode iz istorije nauke, u vidu mitskih narativa o naučnicima, naučnim postupcima i pronalascima, ili konteksti sprovođenja procedura koje se koriste u naučnim istraživanjima - ističe istoričar umetnosti Stevan Vuković u tekstu "Umetnost u polju naučne imaginacije".

Bez svečanog otvaranja

Zbog mera prevencije u širenju kovida 19, večeras neće biti uobičajenog svečanog otvaranja, a postavka će moći da se obiđe od 19 do 23 časa. Izložba će biti otvorena do 10. oktobra, svakog radnog dana osim nedelje od 10 do 20 sati.

Posebno mesto u postavci posvećeno je Tesli i njegovim izumima, kao inspiraciji. Tako se Teslin kalem, navodi Vuković, u radu planiranom da se izvede na otvaranju, koristi kao izvor svetla i zvuka, dok je Teslina fikcionalizovana biografija poslužila kao motivski osnov za razmaštanu crtanu animaciju, a rečenice koje su građene od opštih mesta popularnih mitova o Tesli, postali su građa za ambijentalnu instalaciju koja koristi samo tekst i svetlo.

Na izložbi se nalaze radovi koji su tematizovali i problematizovali pitanja etike u sprovođenju naučnih eksperimenata i funkcionalnost korišćenja sofisticiranih softvera.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri