ZORAN JE BIO GLUMČINA: Milan Caci Mihailović o dokumentarcu o neponovljivom Radmiloviću (FOTO)

V. Đ.

18. 09. 2020. u 12:58

U ZAJEČARU je u četvrtak zvanično počelo snimanje dokumentarnog filma o velikanu naše scene Zoranu Radmiloviću, koji je rođen u ovom gradu. I, baš kao i najavljena predstava Ivana Bekjareva, i ovo ostvarenje imaće naslov koji najbolje opisuje neponovljivog umetnika - "Glumčina".

ЗОРАН ЈЕ БИО ГЛУМЧИНА: Милан Цаци Михаиловић о документарцу о непоновљивом Радмиловићу (ФОТО)

Foto: Novosti

Scenario potpisuje Milan Caci Mihailović, koji i sam kaže da sebe ne doživljava tako, već kao osobu koja je imala privilegiju da sa Radmilovićem radi u predstavama "Radovan Treći", "Kralj Ibi", "Korešpodencija".


- Kada god dođem u Zaječar, prvo odem do spomenika Zoranu, koji je posvećen njegovoj roli u "Radovanu Trećem" - kaže Mihailović. - Mislim, trebalo je mnogo ranije napraviti ovaj film, ali za takvog velikana - nikada nije kasno.


Film će biti napravljen od obimne arhivske građe,razgovora sa Zdravkom Šotrom, Mirom Banjac, Cacijem...


- U glavi mi je jedna misao - nastavio je Caci. - Zoranov predak, nemački državljanin Rihard Lang, došao je u Zaječar, i tu napravio Gimnaziju. Zorana i njegovog brata su druga deca zadirkivala - Švabe, Švabe - i njegov predak se - pokrstio.

Foto: Novosti

 


Umesto Riharda, postao je Radmilo, a Zoran je dobio novo prezime - Radmilović.


Film prati Zoranovo detinjstvo iz dvorišta porodične kuće, preko brda Kraljevica, gde se igrao, pa sve do prelomnog trenutka - kada je otkrio pozorište.


- Kada je bio mali, pitali su ga zašto tako često dolazi u teatar - nastavlja Caci. - Odgovor je bio prost i jezgrovit: "Volim pozorište". I, tako smo dobili glumca koji je ostavio neizbrisivi trag u našoj kinematografiji. Uz film, privodim kraju i knjigu o Zoranu, u kojoj će biti zabeležene sve njegove anegdote.
Premijera će biti naredne godine na "Filmskim susretima" u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)