MEKANA STRANA BETONA: Akvareli Nebojše Jamasaki - Vukelića u "Iks vitaminu"

M. A. K.

11. 09. 2020. u 13:06

NA IZLOŽBI crteža i slika izvedenih u tehnici akvarela Nebojše Jamasaki-Vukelića, koja se pod imenom "Unutra sve biće meko i nežno" može videti u Galeriji "Iks vitamin", smenjuju se predstave novobeogradskih blokova, lični predmeti iz detinjstva autora i sećanja na bombardovanje 1999.

МЕКАНА СТРАНА БЕТОНА: Акварели Небојше Јамасаки - Вукелића у Икс витамину

Foto: Nebojša Jamasaki-Vukelić

Objašnjavaju naziv postavke, umetnik se u katalogu prisetio susreta sa Milenijom Marušić, jednom od projektanata blokova 61 i 62, koje je, poveden kolokvijalnim nazivom, okarakerisao kao "brutalne", na šta mu je čuvena arhitektica odgovorila: "Šta je tu brutalno? Taj beton, to je samo spoljašnja košuljica. Unutra je sve bilo mekano i nežno. Prozračno i prilagodljivo čoveku."

- Motiv stambenih zgrada iz perioda socijalizma isprva mi je služio kao scenografija zamišljenog sveta nakon ljudi; one su bile davno napuštene zgrade. Ali ubrzo je to postao i povratak u detinjstvo, u kraj u kome sam odrastao - ističe, između ostalog, Jamasaki -Vukelić.

- Živimo u trenutku u kom, kada pomislimo na budućnost, automatski pomislimo na neki vid apokalipse. Danas je lakše zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma - primetio je Frederik Džejmson još devedesetih, i ova tvrdnja danas deluje tačnije nego ikad.

Rođen u Beogradu 1986, slikarstvo na FLU, mladi umetnik završio je u klasi Milete Prodanovića, a pre opredeljenja za umetnost završio je studije pedagogije na Filozofskom fakultetu i bavio se eksperimentalnom muzikom u performansima i pozorištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest