SRPSKA PREMIJERA DOKUMENTARCA „ZACELI ME“ NA PALIĆU: Potresna drama Danijele Štajnfeld pred publikom

R. R.

09. 09. 2020. u 15:25

EMOTIVNI i potresni dokumentarni film „Zaceli me” naše glumice i rediteljke Danijele Štajnfeld, premijerno će biti prikazan u Srbiji na 27. Festivalu evropskog filma Palić, 18. septembra u bioskopu „Abazija„ na Paliću.

СРПСКА ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРЦА „ЗАЦЕЛИ МЕ“ НА ПАЛИЋУ: Потресна драма Данијеле Штајнфелд пред публиком

Foto: FCS/Promo

Ovo ostvarenje najavljeno je kao specijalna projekcija na poziv programskog direktora festivala, producenta  Miroslava Mogorovića, u okviru selekcije  Novi evropski dokumentarci. Autorka filma poslednje dve godine živi i radi u Americi, i Mogorović trenutno dogovara njen eventualni dolazak na festival, kako bi svoje ostvarenje  predstavila publici i medijima.

Ovaj izuzetni filmski zapis o posledicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasniva se na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad, kao i na dramatičnom, ličnom iskustvu same autorke, Danijele Štajnfeld, o kojem poslednjih dana izveštavaju gotovo svi naši mediji. Ona je pre dve godine, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. 

Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o nasilju koje je preživela, Danijela Štajnfeld je, kako navodi,  skupila hrabrost da kroz susrete i razgovore svoju dramu podeli s drugima ljudima koji su prošli kroz slična iskustva, a svoj film “Zaceli me” fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine. Istovremeno, njen dokumentarac pokazuje i kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada, budući da se žrtve često suočavaju sa nedostatkom razumevanja i nepoverenjem okoline i društva, zbog čega mnogi odluče da ćute o tome što su doživeli. Jer, niko od nas ne želi da veruje da se ti mučni zločini događaju u našim domovima, školama, radnim mestima i zajednicama u celini. 

Film Danijele Štajnfeld otkriva cenu ove tišine, želi da nam pomogne da razumemo seksualni napad i da normalizuje razgovore o zlostavljanju kako bi zaustavio ciklus srama i nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba