“ONLAJN” NIŠVIL DŽEZ FESTIVAL: Na zatvaranju Vasil Hadžimanov i Oleg Kirejev

J. ĆOSIN

16. 08. 2020. u 21:15

KVARTETOM Vasila Hadžimanova i Olega Kirejeva, kao i nastupom Majdana, Kralja Čačka, i Midnajt Džezdens trija, u nedelju je završen „Nišvil“ džez festival koji je ovog avgusta zbog pandemije održan bez publike, koja je nastupe muzičara koji su svirali na Letnjoj pozornici, mogla da prati jedino “onlajn”.

“ОНЛАЈН” НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ: На затварању Васил Хаџиманов и Олег Кирејев

Generalna proba - J. Ćosin

Fuziju džeza sa balkanskim i ruskim motivima za ljubitelje ovog žanra izveli su Hadžimanov i Kirijev sa još dvojicom muzičara, a poznatom srpskom kompozitoru i pijanisti, ovo je prvi javni nastup posle pola godine.

- -Pozdravljam inicijativu da se bilo šta održi u ovim uslovima, znamo svi koliko je teško, mada sam stave da su uz određene mere i mogli da se održe ovi koncerti na otvorenom. Ali eto, ajde barem da sviramo i ovako. Ja nisam svirao pet i po meseci javno, što je ogroman period za mene s obzirom na to da od 16. godine, a sada imam 47, nisam nijednom imao ovoliko pauzu – kaže za naš list Vasil.

Iako mu je, kaže, pauza zbog koronavirusa u prvih par meseci dobro došlo da odmori od svega, ističe da se već oseća nedostatak “normalnog” života ted a mu je drago da probija led baš u Nišu.

Vasil Hadžimanov - J. Ćosin


 - Nedostaje sve, da sviraš sa svojim kolegama, a ne sam u studiju, nedstaje taj socijalni aspekt, mi smo putovali zajendo kombijem, sretali divne ljude s kojima nešto podeliš, vratiš se kući sa nekim novim iskustvom, to je sve fali. A ono poslednje, a što bi trebalo možda id a bude prvo je da od nečega treba i da se živi. Često se poistovećuju neke ekstradne super zvezde koje su u dobroj poziciji sa ljudima koji se bave umetničkom, kulturnom muzikom koji znamo kako prolaze – ističe on.
Program koji je u nedelju na zatvraranju “Nišvila” svirao sa Olegom, Vasil je godinu dana ranije predstavio i publici u Rusiji gde je išao na poziv ovog saksofoniste. Nastup je spoj najboljih kompozicija oba muzičara, a Oleg Kirejev ne krije radost da u Nišu nastupa po treći put pa maker i “onlajn”.
- - Za 12 godina, treći put sam na Nišvilu, na vašem super festivalu, kažem, uvek sam srećan zato što dolazim ovde zato što festival ima dušu, ima super muzičare, za mene je to šansa da vidim poznate muzičare, kao što je Vasil sa kojim radim projekat već godinu dana. Slažem se, situacija je čudna, ali vrlo dobro je što ovaj festival ide. Ovaj program koji mi večeras sviramo ovde, to je program 30 posto najlepših pesama od Vasila Hadžimanova, ali i ja sam isto napravio izbor mojih pesama, koje Vasil sa svojim trijom svira. Mi smo prošle godine imali neverovatan uspeh u Rusiji , spojili smo balkansku i srpsku muziku zbog Vasila sa ruskom i tatarskom zbog mene – rekao je Kirijev.

Oleg Kirejev - J. Ćosin


AKo prilike dozvole, “Nišvil” će biti održan u septembru, nadaju se organizatori, ali ističu da “onlajn” forma nije budućnost ovog tradicionalnog festival.
- - Planiramo da izvedemo najveći deo programa u septembru, ono što sad nismo izveli, konačnu odluku donećemo 2. septembra, ako ne startujemo sa nekim drugim merama Vlade Srbije koja podrazumevaju da se za 5000 posetilaca na 20 hiljada kvadratnih metara. U tom slučaju sve ćemo pomeriti za avgust sledeće godine. Naravno, ovo nije budućnost NIšvila, u sakom slučaju, biće zapisano jednog dana, čak iako se ne desi septembra ništa, da je festiva održan, kakav takav, “onlajn”. S druge strane uradili smo jednu humanu stvar, isplatili smo honorare muzičarima koji su suočeni sa mnogim egzistencijalnim problemima – ističe direktor festival Ivan Blagojević.  
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri