U RIZNICI DEVET KILOMETARA DOKUMENATA: Sedam decenija Istorijskog arhiva Novog Sada (FOTO)

J. S.

24. 05. 2024. u 09:51

OTVARANjEM izložbe „Svetosavlje i naše doba na temu Patrijarh srpski Pavle“ priređivača Duška Petrovića i Snežane Serdar Filipović, juče je obeleženo sedam decenija trajanja Istorijskog Arhiva Grada Novog Sada.

У РИЗНИЦИ ДЕВЕТ КИЛОМЕТАРА ДОКУМЕНАТА: Седам деценија Историјског архива Новог Сада (ФОТО)

FOTO/Arhiv Grada Novog Sada

Ova arhivska ustanova ima danas status međuopštinskog arhiva, a dokumenti u njegovim fondovima i zbirkama obuhvataju period od sredine 18. veka do današnjih dana, sa oko 9000 metara arhivske građe raspoređene  u više od hiljadu fondova.Svi oni predstavljaju dragocen izvor podataka značajnih za političku, kulturnu, privrednu, a samim tim i crkvenu istoriju Novog Sada i okolnih opština.

U pratnji domaćina, direktora Arhiva, Petra Đurđeva, gradonačelnik Milan Đurić poodsetio je da je Arhiv 62 godine čuvao građu u nekadašnjim vojnim kasarnama, gde je ona propadala, ali je 2016. najzad dobio savremeni, namenski izgrađen objekat, koji obezbeđuje najbolje uslove za čuvanje građe, kao i veliki izložbeni prostor u kojem se često priređuju izložbe i druge kulturne manifestacije.

Direktor Đurđev zahvalio je gradonačelniku Đuriću na velikoj podršci Arhivu,a posebvnu zahvalnost uputio je Milošu Vučeviću, bivšem gradonačelniku, a sada predsedniku Vlade Srbije koji je, kako je kazao, prepoznao značaj postojanja ovakve institucije i omogućio da ona danas nesmetano radi i čuva od zaborava istorijske znamenitosti u svom velelepnom zdanju .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)