BIOGRAFIJA SCENARISTE ABDULAHA SIDRANA: NJegovi filmovi obeležili su domaću kinematografiju

Novosti online

23. 03. 2024. u 23:47

PESNIK i scenarista Abdulah Sidran preminuo je večeras u 80. godini.

БИОГРАФИЈА СЦЕНАРИСТЕ АБДУЛАХА СИДРАНА: Његови филмови обележили су домаћу кинематографију

Foto: Printscreen

Abdulah Sidran bio je čuveni književnik, scenarista i prevodilac, a rođen je 9. juna 1944. godine u Sarajevu.

Odrastao je u Sarajevu, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završetka srednje škole, upisao je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, gde je studirao književnost. Tokom studija, pokazao je izuzetan talenat za pisanje i brzo postao poznat kao perspektivan književni glas Sarajeva.

Njegova književna karijera započela je ranih 1960-ih godina kada je počeo objavljivati svoje pesme i kratke priče u književnim časopisima. Brzo je privukao pažnju čitalaca i kritičara svojom originalnom stilistikom i dubokim introspektivnim temama. Prvi značajni uspeh postigao je sa zbirkom pesama "Vremena za poeziju", objavljenom 1965. godine.

Sidran je također postao poznat po svojim romanima, od kojih su neki postali klasici moderne bosanske književnosti. Neki od njegovih najpoznatijih romana uključuju "Pjesme iz zatvora", "Kraj vatre", i "Dolina ruža". Njegovi romani često istražuju složene ljudske emocije i društvene teme, te su dobili brojne nagrade i priznanja.

Pored književnog rada, Sidran je takođe stekao reputaciju kao talentovani scenarista. Napisao je scenarije za neke od najpoznatijih bosanskih filmova, uključujući klasike poput "Sjećaš li se Doli Bel?", "Kuduz" i "Otac na službenom putu", koji su režirali Emir Kusturica.

Preminuo je danas u 80. godini života.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?