NAJVEĆA GALERIJA U SRBIJI: Pod kupolama Novosadskog sajma, 50 umetnika izlaže na "Art ekspo" međunarodnoj izložbi

S. B.

24. 03. 2024. u 21:30

MEĐUNARODNA izložba umetnosti "Art ekspo" u Novom Sadu, trenutno je najveća galerija u Srbiji, s obzirom na činjenicu da se pod kupolama Novosadskog sajma, do ponedeljka, 25. marta, predstavlja gotovo 50 autora sa više od 1.000 dela.

НАЈВЕЋА ГАЛЕРИЈА У СРБИЈИ: Под куполама Новосадског сајма, 50 уметника излаже на Арт експо међународној изложби

S.B.

 Nastupaju pojedinci i udruženja, akademski i samouki slikari, polaznici raznih škola i pravaca i pripadnici različitog izraza, od naive do hiperrealizma. Pored tematskih postavki predočene su i skulpture, ikone, nakit, rukotvorine, antikviteti, tkane umetnine i brojna dela primenjene umetnosti.

- Mnogo mi se dopada koncept koji podrazumeva veliki broj izlagača, što znači druženje sa kolegama i razmenu iskustava a veoma je, pored sugestija i saveta, značajna reakcija publike - kaže Ljiljana Kalem, novosadska umetnica koja je predstavila tridesetak radova u "drift vud art" tehnici. - Obrađujem drvo koje je priroda, posebno morska voda, donekle pripremila pa proces izrade mojih skulptura počinjem od sakupljačke delatnosti delova čamaca, vesala, običnog drveta na raznim morskim obalama. To drvo je nekada imalo upotrebnu vrednost i nosi sa sobom priču, energiju i boju, koju se trudim da minimalnim intervencijama prilagodim željenom obliku i sačuvam.

Ljiljana Kalem je do sada imala dve samostalne izložbe, u Novom Sadu i Puli, kolektivno je izlagala više desetina puta, a njena dela se nalaze u galerijama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj...

Njena imenjakinja, Svetlana Miladić iz Bačke Palanke, već tri decenije se bavi slikarstvom, ilustrativnom naivom, kojom uljem na platnu predočava seoske pejsaže.

- Tu su, najčešće, zastupljene ovce, kao metafora i koristim metafore da prikažem život kakav bi bio idealan. Koristim boje spektra, jer dugine boje su život. Volim da izlažem pred velikim auditorijumom, da ljudima približim umetnost u sinergiji sa kolegama - ističe Miladićeva koja je imala samo jednu samostalnu izložbu u Bačkoj Palanci, ali su njena dela u Nacionalnim muzeju naivne umetnosti u Bugarskoj, Galeriji naive u Sloveniji i u našoj Kovačici u Banatu. Kolektivno je izlagala više od 100 puta a učestvovala je na hiljadu likovnih kolonija u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH...

Izlažu i tkalje

UDRUŽENjE tkalja iz Novog Sada predstavilo je na izložbi umetnosti razne ručno tkane prostirke, kostime, suknje, šalove, tašnice...

- Tu je i naš školski, mali razboj, na kom takođe nastaju rukotvorine - kaže Ljiljana Marković iz Udruženja tkalja.

Đorđe Bujnović, slikar i ikonopisac iz Novog Sada, inače profesor geografije, gotovo je četiri decenije za štafelajem, imao je 17 izložbi u Srbiji, Mađarskoj i Kanadi i više od 50 kolektivnih izlaganja.

- Najzaslužnija za moje opredeljenje da se bavim slikarstvom, imala je čuvena profesorka Ana Popov, pa sam od likovne sekcije, krenuo dalje u istraživanje sopstvenog izraza. Učestvovao sam na velikom broju likovnih kolonija, u više navrata bio i selektor. Druženje i razgovore sa kolegama smatram sastavnim delom slikarstva - kaže Bujnović.

Foto: S. Bajić

Pažnju posetilaca privlače i dela Nikole Rujevića iz Drvara, slikara koji je živeo u gradovima Južne Afrike i SAD. On se pod patronatom galerije "Mezon de art" u Drvaru, kojom rukovodi Maja Babić, predstavio novosadskoj publici sa 50 apstraktnih radova u kombinovanoj tehnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave