LICEJ - LICE NAŠEG TRAJANJA: Promocijom knjige i izložbom o vrednom zdanju u kome se nalazi Muzej Vuka i Dositeja obeležio 75. rođendan

M.Kralj

29. 02. 2024. u 11:03

MUZEJ posvećen prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i književniku i reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću - proslavio je u sredu, 28. februara, 75. rođendan.

ЛИЦЕЈ - ЛИЦЕ НАШЕГ ТРАЈАЊА: Промоцијом књиге и изложбом о вредном здању у коме се налази Музеј Вука и Доситеја обележио 75. рођендан

Foto Nikola Skenderija

Osnovala ga je Vlada Narodne Republike Srbije na predlog Ministarstva prosvete 28. februara 1949, a prve posetioce primio je u januaru naredne godine u zdanju u kojem je od 1809. do 1813. radila Velika škola, prva visokoškolska ustanova osnovana tokom Prvog srpskog ustanka. I upravo tom zdanju, kao centralnom objektu jedne od naših najstarijih i najznačajnijih prostornih kulturno-istorijskih celina, posvećene su knjiga i izložba, kojima Muzej Vuka i Dositeja, inače deo Narodnog muzeja Srbije, obeležava godišnjicu.

Pored ovog jubileja, ove godine biće obeleženo i 180 godina Narodnog muzeja, podsetila je direktorka Bojana Borić Brešković, i dodala:

- Vukova zbirka oformljena je upravo u krilu Museuma Serbskog. Ona je činila jednu od prvih stručno obrađenih muzejskih zbirki ondašnjeg Narodnog muzeja, prispela poklonom Vukove ćerke, Mine Karadžić Vukomanović, koja je očevu zaostavštinu poklonika Kraljevini Srbiji. Ta ostavina stigla je u Beograd oktobra 1897. prilikom prenosa njegovih posmrtnih ostataka iz Beča. Od Dositejevih ličnih stvari ništa nije sačuvano, jer je zgrada Praviteljstvujuščeg sovjeta, u kojoj je živeo i umro marta 1811, izgorela 1813. godine, prilikom turskog bombardovanja Beograda.

Raskršće kultura

DORĆOL, deo Beograda u kome se nalazi Muzej Vuka i Dositeja, već sa svojim imenom, koje na turskom označava raskršće, odaje svoju vezu sa otomanskim nasleđem Beograda - primetila je Bojana Borić Brešković. - Do 19. veka, Dorćol su uglavnom naseljavali Turci, sa nekom bogatijom hrišćanskom ili jevrejskom porodicom. Orijentalni duh ogledao se u svakom delu Dorćola - u izgledu, ponašanju, poslovanju, običajima i svemu drugom što čini jednu gradsku četvrt.

Ali na veliki zalog koji je ovaj prosvetitelj ostavio svom narodu podseća upravo zgrada na Dorćolu u kojoj je muzej smešten, o čemu govore knjiga i izložba "Lica Dositejevog liceja", čiji je autor Eliana Gavrilović. O bogato ilustrovanom izdanju, zasnovanom na temeljnim istraživanjima, na promociji govorila je Branislava Jordanović, muzejska savetnica u penziji.

Foto Muzej Vuka i Dositeja

Dositejev licej, akvarel, nepoznati autor

Foto-dokumentarna izložba u Odžakliji, kroz spomeničko nasleđe Beograda predstavlja područje oko Dositejevog liceja, kao inspiraciju brojnih umetnika, fotografa i istoriografa u periodu druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka. Čine je reprodukcije slika, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom, printovi fotografija i reprodukcije istorijskih mapa i karata starog Beograda. Na njoj su prikazani objekti, ulice i znamenite ličnosti koje su ostavile trag u našoj istoriji toga doba.

- Kada je stavljana pod zaštitu, ova kulturno-istorijska celina dobila je naziv Područje oko Dositejevog liceja, tako da su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, arhitekte, istoričari već tada uvideli da ova zgrada, ima svoj kontinuitet od kraja 18. veka, nešto što obeležava ovaj kraj Beograda - kaže za "Novosti" Eliana Gavrilović, muzejski savetnik. - Još iz turskog vremena, ova zgrada je u kontinuitetu korišćena 250 godina. Jedna je od najstarijih stambenih kuća, koja je u svojoj istoriji menjala namenu više puta. Menjali su se i vlasnici, a od 1949. tu je smešten Muzej Vuka i Dositeja. Upravo se tu i nalazi njihova dodirna tačka: Dositej je bio jedan od osnivača Velike škole, a Vuk jedan od njenih đaka prve generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave