SLIKA SUDBINE NAŠEG NARODA: Uručenjem nagrada i muzičkim programom obeležen 192. rođendan Narodne biblioteke Srbije

D. Bogutović

29. 02. 2024. u 05:00

NA SVEČANOSTI u Narodnoj biblioteci Srbije, juče je obeležen 192. rođendan ove velike kulturne institucije. Upravnik, dr Vladimir Pištalo je istakao da je NBS kulturni centar, i narodni i međunarodni, sa konceptom kakav se primenjuje u svetskim bibliotekama.

СЛИКА СУДБИНЕ НАШЕГ НАРОДА: Уручењем награда и музичким програмом обележен 192. рођендан Народне библиотеке Србије

Vladimir Pištalo i Selimir Radulović, Foto B. Rakočević

Govoreći o prošlogodišnjem radu, Pištalo je ukazao na veliku akciju "Sve srpske knjige na jednom mestu", kao i na bogatu izdavačku delatnost u okviru koje su objavljena sabrana dela Vladana Desnice i naučna dela Milorada Pavića. Prvi put su održani književni matinei posvećeni Čarlsu Simiću, Dragoslavu Mihailoviću i Dubravki Ugrešić, koji su minuli svetom.

- Narodna biblioteka je postala metafora sudbine našeg naroda. Osnovana je kada je nastala i srpska država, razvijala se i delila sudbinu sa njom. NBS se nalazi na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa - rekao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje.

Nacionalna nagrada za doprinos bibliotekarskoj delatnosti "Janko Šafarik" za ovu godinu uručena je Selimiru Raduloviću, upravniku Biblioteke Matice srpske i nagrađivanom piscu, koji je podsetio na veliki doprinos Šafarika našoj kulturi.

- Reklo bi se da je, u njegovom slučaju, u jedan život stalo mnogo života. Bio je doktor medicine, profesor fizike, u Liceju, u Beogradu, upravljao Narodnim muzejom i Bibliotekom. Držao je javna predavanja o geografiji, istoriji i književnosti Slovena, o njihovom buđenju, naglašavajući da je neophodno da Srbi upoznaju svoju slovensku braću, da bi, svi zajedno, poradili na "usavršenstvovanju roda čelovječeskoga". Obilazio je naše svetinje, Žiču, Studenicu, Ravanicu, Manasiju, brinuo za naše stare knjige i rukopise, obavljao arheološka istraživanja, jednom rečju - brinuo o "spasavanju podataka i spomenika za srbsku povesnicu novijeg vremena".

Radovan Jokić se obratio okupljenima u NBS, Foto B. Rakočević

Besedu je Radulović zaključio rečima:

- Da bismo uredili državu, narod, porodicu, svakog pojedinca, da bismo se suočili s prizorima svetospasonosnim, moramo se vratiti vekovečitom ognjištu knjige. 

O Šafariku je besedio i pisac Milisav Savić, koji je podsetio na Šafarikova putovanja po Srbiji 1846. sa zadatkom da opiše stare manastire, utvrde, knjige, biljne i životinjske vrste. Predložio je da se studeničke freske i skulpture iskopiraju i da se izda monografija. Apelovao je da se prikupljaju stare knjige i rukopisi koji bi činili osnovu budućeg Narodnog muzeuma.

Program je, sjajnim muziciranjem, obogatio Zemunski kamerni orkestar.

Milisav Savić, Foto B. Rakočević

Kulturna investicija

SRPSKA književnost, sva, a ponajviše savremena, opstojava zahvaljujući pre svega bibliotekama - poručio je Savić. - Knjige su skupe, štampaju se u malim tiražima, ali zahvaljujući bibliotekama, one ustostručavaju svoj život. I stižu i do najsiromašnih čitalaca, uglavnom mladih. Ulagati pare u biblioteke i povećavati iznose za otkup knjiga jedna je od najboljih i najisplativijih kulturnih investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!