SVEVREMENA DELA I ZA MODERNE KLINCE: Srpska književna zadruga objavila prvih šest naslova projekta "Srpska književnost za decu u 30 knjiga"

Dragan Bogutović

26. 02. 2024. u 05:00

ZAMAŠNOG poduhvata latila se Srpska književna zadruga objavljujući projekat "Srpska književnost za decu u 30 knjiga", u okviru koga je izašlo šest prvih naslova.

СВЕВРЕМЕНА ДЕЛА И ЗА МОДЕРНЕ КЛИНЦЕ: Српска књижевна задруга објавила првих шест наслова пројекта Српска књижевност за децу у 30 књига

Promocija nove edicije, Foto promo

Pred čitaocima su antologijski izbori iz stvaralaštva sve samih klasika: "Moć igre" Aleksandra Vuča, "Sviralac vrbe" Grigora Viteza, "Branine igrarije" Brane Cvetkovića, "Svakojaki ršumi" Ljubivoja Ršumovića, "Deca i druge pripovetke" Ive Andrića i "Naš je sada ceo svet" Jovana Jovanovića Zmaja.

Edicija je zamišljena kao nastavak čuvene biblioteke "Srpska književnost u 100 knjiga" koju su pre pola veka objavljivali Matica srpska i SKZ. U uređivačkom odboru edicije su Milan Aleksić, Radivoje Mikić, Zorica Hadžić Radović, Zorana Opačić i Dragan Lakićević, doskorašnji glavni urednik Zadruge koji je i inicijator ovog poduhvata.

Napominjući da je SKZ kao ustanova posvećena očuvanju srpske književnosti, kulturnog pamćenja i nacionalnog identiteta, objavila i mnoge vredne knjige za decu, Zorana Opačić za "Novosti" kaže:

- Bez vaspitanja čitalačkog iskustva i estetskog sazrevanja kroz čitanje vrednih dela nema ni odraslih čitalaca, nema kulture ni pamćenja. To je posebno važno imati na umu danas, kad decenijama govorimo o krizi čitanja, kad nam istraživanja pokazuju da se mora čitati više - prvo u porodici, da knjiga za decu mora biti vidljivija, snažnije promovisana u srpskoj kulturi. Zato je važno što se ova edicija javlja baš u Zadruzi, koja time potvrđuje svoju predanost tradiciji - i podršku modernom duhu. Edicija ima važan zadatak: ona pruža temeljan pristup važnom polju nacionalne književnosti, pokazuje čitaocima njene vrednosti i nudi nova viđenja i klasika i savremenih autora. Novi uvidi jasno su vidljivi već u prvom kolu ove edicije.

Jovan Jovanović Zmaj/Ljubivoje Ršumović/Ivo Andrić/Aleksandar Vučo/Brana Cvetković/Grigor Vitez, Foto arhiva, K. Mihajlović, Tanjug, arhiva, Muzej pozorišne umetnosti, arhiva

Predstavljajući za naš list objavljene knjige sagovornica ističe da je Zorica Hadžić Radović sačinila izbor i odličan predgovor za tom o Zmajevom delu, u kojem su se, osim poezije, našle, njegove priče, dramski tekst, daštalice-zagonetke. Milan Aleksić je proširio izbor Andrićevih priča o detinjstvu od onog poznatog toma "Deca" dok je dobar poznavalac dela Branislava Brane Cvetkovića Aleksandar Pejčić priredio izdanje ovog vrednog a pomalo zaboravljenog pisca. Strahinja Polić je predstavio stvaralaštvo za decu Aleksandra Vuča njegovim manje štampanim pesmama, skoro svim poemama i pričama koje je objavljivao pod pseudonimom Čika Aca. Ljubivoje Ršumović zastupljen je svojom dobro poznatom poezijom, različitim vidovima kraće proze i dramom "U cara Trojana kozje uši".

I konačno, Duško Babić ponudio nam je Grigora Viteza kao pesnika slavonskih predela, srpske tradicije, poznavaoca dečje prirode, tvorca pesničkih zagonetki, proznog i dramskog pisca.

Uz napomenu da je Srpska književna zadruga od svog osnivanja, davne 1892. godine, bila posvećena i objavljivanju književnosti za decu, a jedan od njenih osnivača je bio Jovan Jovanović Zmaj, pesnik za kojeg se, s pravom, kaže da je prvi pravi pesnik za decu, Milan Aleksić za naš list kaže:

- Ovom bibliotekom Zadruga pokazuje da i dalje obraća veliku pažnju na književnost za decu, naročito u vremenu koje više nije naklonjeno knjizi i kulturi. Biblioteka je posvećena prikazivanju geneze književnosti za decu u okviru srpske književnosti i pokazuje njen razvoj od druge polovine XVIII veka do sadašnjeg vremena.

Foto promo

Po najvišim standardima

UPRAVNIK SKZ Duško Babić ističe da su kriterijumi za priređivanje knjiga urađeni po najvišim naučnim standardima, a tekstovi izabrani iz najboljih izbora. Ediciju je, inače, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja preporučio za sve opštinske i školske biblioteke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?