TRIJUMF BESMISLA I PORAZ UMETNOSTI: Miloš Biković izgubio ulogu u seriji HBO zbog ukrajinske hajke

Boris Subašić

03. 02. 2024. u 18:27

POPULARNI srpski glumac Miloš Biković je izgubio ulogu u seriji američke TV HBO "Beli lotos" posle kampanje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova koje je optužilo glumca da "podržava genocid i krši međunarodno pravo" jer glumi u ruskim filmovima i serijama. Amerikanci su ponudili Bikoviću kao "izlaz" da izda saopštenje kojim bi se "posuo pepelom" i ocrnio Ruse. On je odbio ucenu i usledila je odmazda isključenjem iz glumačke ekipe.

ТРИЈУМФ БЕСМИСЛА И ПОРАЗ УМЕТНОСТИ: Милош Биковић изгубио улогу у серији ХБО због украјинске хајке

Foto: ATA images

Biković je odgovorio saopštenjem da u američkoj seriji neće glumiti iz razloga koji prevazilaze okvire umetnosti: "Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo 'Belog lotosa', TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni".

Farsa čija je žrtva Biković započela je najavom HBO da će on biti jedna od zvezda u trećoj sezoni svetski popularne serije, a usledila je objava ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova na mreži Iks: "Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO-a 'Belog lotosa'. HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo". Uz tekst je prezentovan i snimak "zločina": scena iz filmova u kojima Biković igrao, njegovih izjava o Rusiji, kao i ruskih i srpskih priznanja koje je dobio.

Na podlu kampanju je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije: "Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji".

Režiseri ukrajinsko-američke ucene su očekivali da će Biković "prodati veru za večeru" i napasti Ruse radi uloge u seriji. Razbesnelo ih je njegovo odbijanje nečasne ponude i usledila je odmazda koja će, na njihovu žalost, Bikoviću doneti mnogo veći ugled od glumačkog.

Mnoge u našoj zemlji ovo kroz šta prolazi Biković budi asocijacije na Goli otok u socijalističko vreme i na "toplog zeca" kroz koji su logoraši prolazili ako bi odbili da sami sebe optužuju za saradnju sa Rusima.

Pokazni primer

SLUČAJ Biković pokazuje da je umetnost nastavak rata na drugi način, ukazuje istoričar dr Miloš Timotijević:

- On je pokazni zastrašujući primer šta će se desiti onima koji sarađuju sa Rusima na bilo kom planu. Odabran je baš zato što je poznata javna ličnost, talentovan i uspešan umetnik, jer njegov progon treba da izazove autocenzorski stav: "Kada takvog čoveka mogu da izbrišu, šta tek meni može da se desi"?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu