INSPIRATIVNO ISTRAJAVANJE NA CRTEŽU: Izložba nagrađenih radova na konursu sa imenom Vladimira Veličkovića, u "Haosu" (FOTO)

M.A.K.

25. 12. 2023. u 15:48

LAUREATI nagarde za najbolji crtež mladog umetnika, koje je svojevremeno ustanovio srpski i francuski akademik Vladimir Veličković (1935- 2019) biće predstavljeni 14. put u na dodeli ovih odličja, 26. decembra u galeriji "Haos", koja je od početka bila u ovoj misiji uz našeg velikog umetnika.

ИНСПИРАТИВНО ИСТРАЈАВАЊЕ НА ЦРТЕЖУ: Изложба награђених радова на конурсу са именом Владимира Величковића, у Хаосу (ФОТО)

Foto pormo

Njihovi radovi činiće postavku koja će moći da se pogleda do 26, januara (na gornjem nivou galerije).

Na ovaj način Fondacija "Vladimir Veličković" u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije "Haos", a pod pokroviteljstvom SANU, čuva se sećanje na velikog slikara. U žiriju koji je na ovogodišnjem konkursu odabrao najbolje bili su akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kustoskinja MSU, kao i sinovi akademika Verličkovića - Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije).

Oni su prvu nagradu dodeli umetnici Đerđi Ačaji Ratković iz Novog Sada, drugu Danici Tešić, a treću Andreju Konopeku ( oboje iz Beograda).

- Troje umetnika na rađenih ovom prestižnom nagradom uspelo je da dokaže da se pravim istrajavanjima na iskustvima i potencijalu klasičnog crteža/slike ovaj medijum potvrdio kao inspirativan i manipulativno funkcionalan prostor primeren savremenim komunikacijama - ističe Savo Ristović, istoričar umetnosti i likovni kritičar, u propratnom tekstu izložbe.

Među pohvaljenima su tri umetnice, a dve - Živana Mijailović i Nevena Kostić, priložile su radove za ovu izložbu, i oni će se naći na donjem nivou galerije. Nađa Stamenović je trenutno odsutna. Na otvaranju, u utorak u 20 časova, posle uvodne reči Borke Božović, govoriće akademik Miodrag Marković, istoričar umetnosti i potpredsednik SANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)