BUBNJEVI ZLA NE PRESTAJU DA ODJEKUJU: Večeras premijerno izvođenje predstave "Limeni doboš" u JDP, u režiji Vasila Hristova

V.STRUGAR

08. 12. 2023. u 12:04

Po motivima romana Gintera Grasa "Limeni doboš" nastala je istoimena predstava u režiji Vasila Hristova, čije je premijerno izvođenje večeras (8.decembra) na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog.

БУБЊЕВИ ЗЛА НЕ ПРЕСТАЈУ ДА ОДЈЕКУЈУ: Вечерас премијерно извођење представе Лимени добош у ЈДП, у режији Васила Христова

foto: N.Babić

Gost iz Makedonije ovom predstavom prvi put se, posle završenih studija FDU u Beogradu, vraća u grad svoje mladosti i to angažmanom u pozorištu koje smatra jednim od najznačajnijih u nekadašnjoj Jugoslaviji.

- Gras i "Limeni doboš" za našu generaciju ogromna su inspiracija, zapravo lektira. Danas,nažalost, još aktuelnija, jer je reč o revoluciji i infantilizaciji zla - ističe Vasil Hristov, koji je uradio i adaptaciju romana.

Umetnički direktor JDP i reditelj Gorčin Stojanović podseća da je reč o jednom od kapitalnih dela druge polovine dvadesetog veka koji repertoarski, na poseban način, pripada ovom teatru:

- Vrlo brzo po izlasku, roman je preveden u Jugoslaviji i to pod nazivom "Dečiji doboš". Bio je nešto sasvim novo za literaturu onog vremena, jer se "magijski realizam" kao sintagma pojavio tek dve decenije kasnije sa Markesom - kaže Stojanović. - Gras je uticao i na naše pisce, Bilatovića na primer, čak i Kiša, Pekića, nekim svojim "podzemnim vodama." Kasnije je urađen i istoimeni film, dobitnik Oskara. Saznanje da je pisac bio u SS jedinicama, dalo je poseban osvrt na roman koji je na izrazitom talasu modernizma, svojestvenom ideji JDP koje je od nastanka zasnovano na modernoj klasici.

Dramaturg Vesna Radovanović objašnjava da Grasovo kapitalno delo ima puno narativnih tokova, likova i situacija, pa je bio stvaralački izazov da se sažme, a da ništa ne izgubi od svoje vrednosti.

Zanimljivo je da svi glumci imaju po nekoliko uloga u predstavi, dok Teodor Vinčić koji igra čak deset likova poručuje da su u radu morali biti brzi, vešti i maštoviti, uz opasku da se istorija piše ne da bi se ponavljala, već da bi se o njoj govorilo.

- Uvek se setim rečenice Steve Žigona da za umetnika nije uvek važno da mu život bude lep već i bolan, sadržajan - kaže Marko Janketić, dok Lazar Đukić dodaje da je "Limeni doboš" priča o svima nama koji smo bar jednom u životu imali želju da prekinemo svoj rast...

Od večeras u glavnoj ulozi gledaćemo Miodraga Dragičevića, dok su u ostalima Jovana Belović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković. Scenograf je Kostantin Trpenoski, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitor Nikola Kodžabašija, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Slike zla

PRED gledaocima je saga o Oskaru Maceratu, tridesetogodišnjem pacijentu psihijatrijske ustanove koji je, kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata odlučio da prestane da raste. Protestujući protiv odraslih, Oskar komentariše istorijska dešavanja iz dečije perspektive, crtajući sliku sveta koji hrli ka samouništenju.

 Gost iz Makedonije

REDITELj Vasil Hristov rođen je u Skoplju, a posle FDU u Beogradu završio je postdiplomske studije u oblasti filma i televizije na Univerzitetu u Amsterdamu i u Mauric Binger institutu. Osim filmskih priznanja, dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Festivalu "Dani Jurislava Korenića" u sarajevu i Festivalu "Risto Šiškov" u Strumici - za predstavu "Demoni" Narodnog pozorišta u Bitolju. Jedan je i od osnivača skopskog Wonderland Theatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)