DA LI NAM JE KUĆA TAMO GDE ŽIVIMO, ILI GDE SE RADO VRAĆAMO: Sarajevski reditelj i pisac Namik Kabil objavio u Srbiji roman "Beskućnik"

V.C.S.

07. 12. 2023. u 18:01

NOVI roman sarajevskog pisca i filmskog reditelja Namika Kabila "Beskućnik" objavila je Akademska knjiga. Reč je o autobiografskom Kabilovom romanu, u kom autor postavlja univerzalno i intimno pitanje - gde nam je kuća, u Trebinju, Minhenu, Sarajevu ili tamo gde se rado vraćamo.

ДА ЛИ НАМ ЈЕ КУЋА ТАМО ГДЕ ЖИВИМО, ИЛИ ГДЕ СЕ РАДО ВРАЋАМО: Сарајевски редитељ и писац Намик Кабил објавио у Србији роман Бескућник

Akademska knjiga

To pitanje dobija posebno na važnosti kada sećanja počnu da blede i kada želimo da podvučemo neke važne crte u životu.Tako autorova kuća postaje glavna junakinja nostalgične i nežne, ali istovremeno i bolne i tužne priče o ljubavi, porodici, besmislenosti rata, dramatičnim selidbama, gubicima, prijateljstvima...

Ona se, kako naglašava izdavač, pretvara u posebnu pozornicu i neku vrstu sabirnog centra, kroz koji se, kao na filmu, smenjuju scene života koji je nestao zauvek.

Namik Kabil je autor nekoliko nagrađivanih scenarija. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a posle i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film "Čuvari noći" iz 2008. godine svetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je i romana "Sam", "Amarkord", "Isijavanje" i "Yesterday", kao i nekoliko drama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave