POSETIĆU I KINOTEKU DA VIDIM DEDIN ŠTAP I POLUCILINDAR: Unuka Čarlija Čaplina, Aurelija Tjere Čaplin, gošća Beogradskog festivala igre

Marina Mirković

06. 12. 2023. u 14:21

UNUKA slavnog Čarlija Čaplina, glumica i koreograf Aurelija Tjere Čaplin, u Beogradu je predstavila predstavu "Zvona i čini" koju igra po komadu svoje majke, rediteljke Viktorije - ćerke Čarlija i Une O`Nil, odnosno unuke Judžina O`Nila. Postavka koja će 22. marta biti izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu, u sklopu 21. Beogradskog festivala igre, pobrala je sjajne kritike, proglašena je za "najlepšu predstavu meseca, godine, decenije a možda i veka jer su retke one koje iznose poeziju na tako zarazan i očaravajuć način".

ПОСЕТИЋУ И КИНОТЕКУ ДА ВИДИМ ДЕДИН ШТАП И ПОЛУЦИЛИНДАР: Унука Чарлија Чаплина, Аурелија Тјере Чаплин, гошћа Београдског фестивала игре

Zoran Jovanović

Aurelija Tijere je lopov vatre, zabeležio je "Le Temps", dodavši:

- Delo koje je osmislila, skrojila, odsanjala njena majka Viktorija Čaplin, ostavlja vas razjapljenim, jer ova predstava širom otvara vrata psihe.

"Zvona i čini" su jednočinka, sačinjena od niza scena, u kojoj Aurelija Čaplin igra neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod uticaj predmeta koje je "pozajmila", "usavršavajući umetnost krađe na sceni", kako upozorava "Gardijan". Igrajući sa svojim partnerom, umetnica osvaja nepoznate teritorije gde su magija, nadrealnost i humor uobičajeni, sve dok se iznenada ne nađe u nemilosti predmeta koje pokušava da prigrabi. Tada stolice i stolovi počnu da klize i da se pomeraju nezavisno, zidovi oživljavaju, a naizgled obične stvari pretvaraju se u čudne životinje, šuma čiviluka u pravog zmaja. Neverovatni mehanizmi, čudni susreti, lude muzičke kutije prožimaju njeno putovanje u nepredvidivoj predstavi, neobičnog ritma. Neobičnost se u ovom komadu sučeljava sa čudom i iluzijom, podsećaju organizatori Beogradskog festivala igre, koji će se po 21. put odvijati tokom marta i aprila naredne godine u Beogradu i Novom Sadu.

- Moja majka Viktorija je kreirala, osmislila i režirala predstavu, a ona je uvek veoma tajnovita kad je reč o inspiraciji, ideji za nastanak nekog scenskog dela - objasnila je Aurelija. - Samim tim ja kao glumica i izvođačica postepeno otkrivam šta je ona nekim komadom želela da kaže, poruči ili postigne. Naša želja je da se publika dobro provede i zabavi tokom tih 75 minuta trajanja, a onda kad otkrije i nešto mnogo više u priči o jednoj kleptomanki, mi smo time srećniji.

Protagonistkinja "Zvona i čini" je otkrila da iako je predstava nastala pre pet godina, njena majka u njoj stalno nešto menja, dorađuje, dopunjuje, i tako nikada nije ista.

Londonski "Tajms" okarakterisao je da "Zvona i čini" nose duh nadrealnog humora i nepredvidivosti, ispunjavajući poetski nestašluk koji implicira sam naslov.

A sama Aurelija, sa mnoštvom uloga iza sebe, nosi dašak nestašluka čuvenog dede, ali i svoje bake.

- Prvenstveno želim da komad "Zvona i čini" bude zabavan i da sa njim publika otputuje na neko drugo mesto dok traje predstava. Humor nam nije uvek nužan i obavezan, što jeste bilo kod mog dede, time se ne opterećujemo, ali volimo kada ga ima, naravno" - rekla je Aurelija i nadovezala se na saradnju sa svojom majkom Viktorijom:

- Istina, naša saradnja ume biti nekad prava eksplozija, mogla bi da bude i noćna mora, ali nas dve dobro na kraju ipak funkcionišemo. Pre svega ja izuzetno volim i cenim stvaralaštvo svoje majke.

Viktorija Tijere Čaplin i Aurelija Čaplin realizovale su taj komad kao koprodukciju iz Pariza i Njujorka, a sa njima zamisao, ideju i koncept potpisuje Žeme Martinez. Dizajn scene i kostima potpisuje takođe Viktorija, a u koreografiji je pomogao Armando Santin.

Legendarni Čaplin bio je u braku sa četiri žene i imao jedanaestoro dece, a Una je bila više od tri decenije mlađa od njega.

Ćerka Čarlija Čaplina i Une, Viktorija Čaplin, odrasla je u Švajcarskoj, bila je zabavljač u cirkusu, pojavila se u očevom poslednjem filmu "Grofica iz Hongkonga", radila je na stvaranju dečjih emisija a 2006. godine nagrađena je i francuskom nacionalnom pozorišnom nagradom "Molijer". Ima dvoje dece, svestranu umetnicu Aureliju Tjereu rođenu 1971. u Monpeljeu, i Džejmsa Tjerea koji takođe radi kao zabavljač.

Na pitanje postoji li omiljeni komad njenog pradede, velikog dramskog pisca Judžina O`Nila, umetnica nam je otkrila:

- To se stalno menja ali "Ana Kristi" mi je svakako jedna od omiljenih, teško mi je da odredim jedan kao omiljeni, a da ne pomenem i "Dugo putovanje u noć"...

Pitali smo praunuku Une O`Nil i da li je čitala roman Frederika Begbedea "Una i Selindžer", u kome pisac u potrazi za Selindžerom i njegovom prošlošću, ispisuje njihovu moguću ljubavnu priču, nikad ostvarenu zbog rata i činjenice da se Una udala - upravo za Aurelijinog dedu.

- O, jesam, čitala sam taj roman, i meni se zaista dopala ta priča - rekla je umetnica.

Upitana zna li da su i u Jugoslovenskoj kinoteci, pored ostalih eksponata koji pričaju istoriju sedme umetnosti, izloženi štap i polucilindar njenog slavnog dede, Aurelija nam je rekla:

- Čula sam za to, ovog puta ne stižem da vidim te predmete u vašoj kinoteci ali se svakako nadam da će se to desiti kada dođem idući put, u martu.

I požurila na let.

Uz miris i ukus čuvenih kifli zbog kojih se godinama satima čekalo ispred pekare "Čarli" u Braće Jugović, kutka koji takođe odaje počast njenom dedi, Čarlijeva unuka napustila je u Beograd, znajući kada će se i zbog čega vratiti.

Savršene različitosti

POD sloganom "Savršene različitosti", 21. izdanje Beogradskog festivala igre će trajati od 7. marta do 10. aprila 2024. u Beogradu i Novom Sadu, uz učešće 19 trupa iz 14 zemalja sa više od 30 koreografskih postavki, koji će otvoriti veoma važne teme analizirajući društvo i aktuelne pojave danas.

O festivalu su govorili Pjer Košar, francuski ambasador u Srbiji, Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS i Aja Jung, direktorka i selektorka Beogradskog festivala igre, koja je najavila da će 21. BFI nadmašiti sve prethodne kao novo poglavlje, i savršeno različit od prethodnih izdanja. Povodom 20 godina festivala, biće prikazan i dokumentarni film i objavljena monografija o jedinom festivalu umetničke igre kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)