RODNI VRŠAC NAPUSTIO ZBOG ZABRANJENE LJUBAVI, PA OŽENIO 33 GODINE MLAĐU: Na današnji dan preminuo slikar Paja Jovanović

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 11. 2023. u 15:31

NA današnji dan 1957. u Beču je, u 98. godini, preminuo jedan od naših najvećih slikara svih vremena – Paja Jovanović.

РОДНИ ВРШАЦ НАПУСТИО ЗБОГ ЗАБРАЊЕНЕ ЉУБАВИ, ПА ОЖЕНИО 33 ГОДИНE МЛАЂУ: На данашњи дан преминуо сликар Паја Јовановић

Foto: Arhiva

Ovaj umetnik, rodom iz Vršca, iza sebe je ostavio preko 1.100 slika, koje su i danas tražene i veoma vrednovane na svetskom tržištu. Međutim, nije za života intrigirao samo svojim vanremenskim delima, već i privatnim životom, koji je opisao u svojim memoarima.

Ipak, jednu činjenicu iz tih memoara je izostavio, a to je da je još u ranoj mladosti zauvek napustio svoj rodni grad, osramoćen zbog zabranjene ljubavi.

Foto: Arhiva

Naime, Paja je bio veren najlepšom Vrščankom tog vremena Milom Mandukić, ali je njen otac naprasno veridbu raskinuo, zbog nesporazuma sa njegovim ocem oko „kaparisanja mlade“. Slikar je o tom činu samo bio obavešten, što mu je toliko slomilo srce, da se zauvek otisnuo u beli svet.

Ni jednoj od mnogih žena koje je potom ljubio nije dozvolio da mu priđu srcu. Tek u svojim poznijim godinama toliko je postao opčinjen 33 godine mlađom Austrijankom Herminom Muni Dauber, da ju je 1917. i oženio. Njemu je tada bilo 58, a njoj 25 godina.

Foto: Arhiva

Hermina Muni Dauber

Muni je bila ćerka upravnika zgrade u Beču, u kojoj je Paja imao atelje. Najpre mu je bila model za slikanje, a potom je postala njegova muza i supruga, sa kojom je pune četiri decenije bio u braku – do njegove smrti.

Nema sumnje da su prva i poslednja Pajina ljubav imale najveći uticaj njegov život. Dok je Muni crtao i slikao u gotovo svim pozama, svoju neprežaljenu ljubav Milu Mandukić (inače majku našeg proslavljenog šahiste Bore Kostića) tajno je ovekovečio na dve slike i to mnogo godina nakon raskida veridbe. Istoričari umetnosti smatraju da ju je prikazao kao caricu Jelenu na slici „Krunisanje Cara Dušana“ i kao devojku koja bere grožđe na „Vršačkom triptihu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)