ZABORAVLJENI VRŠAČKI MOSTOVI: Grad bez reke imao više od 19 ćuprija, pet srušeno pre četiri decenije (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 11. 2023. u 11:15

ZA Vršac kažu da je grad mostova, iako kroz njega ne prolazi ni jedna reka. Do pre četiri decenije imao ih je više od 19 i svi su prevodili preko dva plitka vodotoka – potoka Mesić i Jovanovog potoka, koji su vijugali kroz centralne i obodne delove grada.

ЗАБОРАВЉЕНИ ВРШАЧКИ МОСТОВИ: Град без реке имао више од 19 ћуприја, пет срушено пре четири деценије (ФОТО)

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Međutim, Jovanovog potoka – koji je u Vršac ulazio kroz Ulicu Mihajla Pupina, pa pored gimnazije i Gradskog parka stizao do bolnice, odakle se spuštao do Malog rita – više nema. Samim tim nema ni njegovih mostova, koji, istina, nisu bili ni blizu stilski vredni i lepi kao mostovi na Mesiću, ali su imali veoma važnu funkciju.

Osamdesetih godina prošlog veka, kada je usled novog urbanističkog uređenja taj veoma važan potok „zatvoren“ u betonske cevi, srušeno je pet od ukupno sedam njegovih mostova. Preživeli su samo prvi i poslednji – onaj koji se nalazi na ulazu u Ulicu Mihajla Pupina (danas je to vršački most ljubavi sa katancima) i onaj kod autobuskog stajališta „Kod bolnice“ na Guduričkom putu.

Stariji Vrščani se sećaju da je neposredno ispred kuće Lota kamenoresca, na uglu Abraševićeve i Ulice Vuka Karadžića, bio most „Nepomučeni“. Nazvan je po statui Jovana Nepomuka, katoličkog sveca koji štiti od poplava, a koja je pre više od dva veka ugrađena u fasadu kamenoreščeve kuće. I danas ona svedoči o tim starim vremenima.

Svega nekoliko koraka dalje postojali su i mali drveni prelazi, od kojih je jedan vodio do kozmetičkog salona, a drugi premošćavao potok kod današnje Balkanske ulice.

Poslednji u nizu srušenih mostova bio je most kod bolnice, a pre njega se nalazila i mala prevodnica, koja je morala da se pređe kako bi se ušlo u Gradski park. Taj mostić sa belom kovanom ogradom bio je najlepši i najromantičniji na Jovanovom potoku. Bio je mesto sastajanja, vođenja svakodnevnih abrova, prvih poljubaca...

Ostao je, kao i svi ostali „Jovanovi“ mostovi, da živi samo na slikama i u sećanjima sve manjeg broja Vrščana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom