POBEDIO "DEČKO IZ POSLEDNJE KLUPE": Završen 16. Festival pobednika festivala u Rakovici

V.STRUGAR

19. 11. 2023. u 12:37

I OVE godine, šesnaesti put za redom, održan je (od 13. do 18.novembra) Festival pobednika festivala u Rakovici. Pozorišnu zavesu podigla je predstava "San o zavičaju" niškog Narodnog pozorišta, usledila je "Pokondirena tikva" NP Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara,sa predstavom "Dečko iz poslednje klupe" došao je zrenjaninski teatar "Toša Jovanović", Knjaževsko -srpski teatar izveo je na scenu "Uobraženog bolesnika", a Narodno pozorište Leskovac "Sećanje vode".

ПОБЕДИО ДЕЧКО ИЗ ПОСЛЕДЊЕ КЛУПЕ: Завршен 16. Фестивал победника фестивала у Раковици

foto Dom kulture Rakovica

- Ovogodišnji festival, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica,zaista je zabeležio izuzetnu posećenost. Upravo smo kroz ovaj događaj ispunili osnovnu ideju, a to je pozorište u krugu "trojke", trudeći se da kroz prikupljanje najboljih predstava koje su pobedile na srpskim pozorišnim festivalima u protekloj godini, okupimo ih u Rakovici i tako decentralizujemo kulturne sadržaje van centralnog gradskog jezgra - objašnjava Marija Butulija, direktorka Centra. - Ono što obeležava ceo festival je publika koja je veoma lepo odreagovala na ostvarenja koja na avangardniji način obrađuju neke teme.

Stručni žiri 16. Festivala pobednika festivala (Nada Blam, prvakinja Narodnog pozorišta,Nenad Todorović, pozorišni reditelj i Željko Hubač, dramski pisac) jednoglasno je doneo sve odluke. Nagrada za najbolju predstavu 16. Festivala pobednika festivala pripala je ostvarenju "Dečko iz poslednje klupe" (tekst Huan Majorga, u režiji Tijane Vasić) i izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina. O obrazloženju se navodi da su autorska ekipa i ansambl predstave doneli svoje izvođenje na scenu "u precizno gradiranom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma stremio ka katarzičnom kraju, pokazujući, pritom, univerzalnost komada, u izuzetno empatičnom glumačkom naboju kroz ovu promišljenu i pametno režiranu predstavu."

foto Promo

Predstava " Dečko iѕ poslednje klupe"

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Suzani Grujić za ulogu Tereze, u predstavi "Sećanje vode" (tekst Šila Stivenson) u režiji Olje Đorđević i produkciji Narodnog pozorišta iz Leskovca. Kako se navodi, Suzana Grujić je svoju Terezu iznela na savremen način, približivši ovaj izuzetno kompleksan lik, u kojem se sukobljavaju brižna sestra, razočarana supruga i opsesivno kompulsivna osoba, snažno i uverljivo - scenski deluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo da doživimo i njenu "običnu" ljudskost žene.

Specijalna nagrada uručena je za dramaturšku adaptaciju Molijerovog komada "Uobraženi bolesnik" Isidori Milosavljević, u izvođenju kragujevačkog Knjaževsko - srpskog teatra.

Novinarski žiri doneo je, takođe, jednoglasnu odluku da Specijalnu nagradu dodeli rediteljki Tijani Vasić za inventivni rediteljski izraz kojim je izmaštala predstavu "Dečko iz poslednje klupe". U obrazloženju se ističe da je na sceni viđeno sveže scensko rešenje, ujednačena glumačka igra, dobro i do kraja zaokruženi karakteri, ritam i kolorit kojim je Tijana Vasić znalački vodila svoj ansambl, uz stav da će se o ovoj rediteljki" bez sumnje, tek čuti u srpskom teatru". I žiri publike imao je jedinstveno mišljenje: njihovo priznanje za najbolju predstavu otišlo je u ruke Narodnom pozorištu Leskovac za "Sećanje vode".

U čast pobednika izvedena je predstava " Bog te mazo" - monodrama Zorana Karajića ( u režiji Tome Kuruzovića) po motivima romana "Osma ofanziva" Branka Ćopića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!