O BEOGRADSKOJ MAČKI, UDATOJ U MOKRINU: Srđan Tešin o novoj zbirci priča "Crna Anđelija", gubitku saosećajnosti, kućnim ljubimcima...

V.C.S.

06. 11. 2023. u 13:13

POSLE osam godina vratio sam se pisanju priča, koje su sabrane u zbirci "Crna Anđelija". U spisateljstvo sam tako i ušao - kao kratkopričaš, i u kratkim pričama osećam se kao svoj na svome. Zapravo, i moji romani su mozaički, fragmentarni, kaže za "Novosti" Srđan Tešin, čija je "Anđelija", u izdanju Arhipelaga, promovisana na, nedavno završenom, Međunarodnom sajmu knjiga, u Beogradu.

О БЕОГРАДСКОЈ МАЧКИ, УДАТОЈ У МОКРИНУ: Срђан Тешин о новој збирци прича Црна Анђелија, губитку саосећајности, кућним љубимцима...

V. C. S.

Mesto dešavanja je uglavnom njegov rodni Moktin, uz kraće "izlete" u Beograd. Međutim, osim ljudi iz svog okruženja, koje je ovekovečio i u ranijim delima, ovoga puta Tešin kroz 23 priče daje svojevrsan omaž i životinjama koje uz njih žive i pružaju im ljubav.

Kako objašnjava, u različitim pripovestima nanovo se okušavao i u različitim tehnikama - od dijaloške, preko priče u pet rečenica, do policijskog zapisnika.

Instagram Impressioni_di_libri

Mitska Anđelija

- Sve priče zapravo povezuje prisustvo životinja kao naših nemih saputnika, koji prate ljudsku civilizaciju i trpe sve naše gluposti i bedastoće. Hteo sam da otkrijem šta je ljudsko u životinjama i životinjsko u ljudima. Zato se Kortasar nalazi u uvodu sa svojom rečenicom da životinje gledamo ljudskim očima i pripisujemo im ljudske karakteristike, pa su one tako, po nama, ljubomorne, sujetne, zavidne. To je, zapravo, pogrešno viđenje životinja, pa smo u vreme opšteg kraha empatije svedoci i kraha empatije prema žovotinjama, iako mnogi imaju kućne ljubimce. Frapantno mi je da npr. u Kini postoje farme tigrova koje se uzgajaju zbog krzna, kostiju i mesa! Jedna takva kraljevska životinja ne bi smela da se uzgaja na farmi - primećuje ovaj pisac.

JUNACI - ČOVEKOVI NAJBOLjI PRIJATELjI

OSIM mačaka, Tešinovim pričama šetaju i kornjače, mravi, krokodili, nojevi... Svi oni, kako kaže, imaju neko crnilo u sebi i neku sudbinu koju dele sa ljudima.

- Kad osetiš da nema empatije među ljudima, vratiš se na to ko je čovekov najbolji prijatelj. Otuda možda u poslednje vreme ima sve više knjiga za odrasle čiji su junaci i životinje. Duh vremena - konstatuje Tešin.

U knjizi, Tešin se seća mokrinske ulice u kojoj je odrastao i kojom su prolazila stada ovaca. Bilo je tu i štala sa konjima i kravama, obora sa svinjama... Životinje su od najranijeg uzrasta obeležile njegov život.

A ko je Crna Anđelija iz naslova? Kako otkriva, u pitanju je mačka - rođendanski poklon dok je studirao filozofiju, u Beogradu.

- Crna Anđelija je jedno vreme živela kod mene, u stanu, dok sam kao student mogao da je hranim, a onda sam je odneo u Mokrin. Volim da kažem da je ona jedna beogradska mačka koja se udala u Mokrinu - objašnjava Tešin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)