VEZUJU NAS ZAJEDNIČKA ISTORIJA I KOLEKTIVNO SEĆANJE: Na svečanom otvaranju štanda Republike Srpske potpisan memorandum

D.B.M.

24. 10. 2023. u 10:30

BEOGRADSKI sajam knjiga je najlepši praznik i festival knjige kroz koji negujemo i čuvamo našu književnost i kulturu kao najlepši izraz narodnog postojanja i trajanja.

ВЕЗУЈУ НАС ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА И КОЛЕКТИВНО СЕЋАЊЕ: На свечаном отварању штанда Републике Српске потписан меморандум

ministarstvo kulture

Za književnost se kaže da je umetnost reči, jer je reč osnovno sredstvo za oblikovanje umetničke slike stvarnosti ili čovekovog duhovnog sveta. Ona je sinteza znanja i iskustva, kulture i tradicije, običaja i verovanja - najpotpunija istorija materijalne i duhovne kulture jednog naroda. Svaki pisac, pravi umetnik, u svom književnom delu ostvaruje i neku svoju ideju, neko svoje shvatanje o životu i svetu i tako istovremeno ostavlja i neku vrstu poruke čitaocu, sugestiju da teži ka usavršavanju ljudskoga društva i čovečanstva.

Ovim rečima je Željka Stojičić, ministarka kulture i prosvete Republike Srpske otvorila juče 13. reprezentativni nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga, čiji je moto "Sva slova pevaju pesnike", po stihovima Jovana Dučića, u čast 150 godina njegovog rođenja. Posle toga su ministarka kulture Maja Gojković i Stojičićeva potpisale Memorandum o saradnji Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i prosvijete Republike Srpske.

- Temelj srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta čini srpski jezik i ćirilica, a samim tim i srpska književna baština, istorija i kultura - istakla je Stojičićeva. - Najznačajnije književne i kulturne manifestacije, koje predstavljaju stubove kulture u Republici Srpskoj, posvećene su upravo istaknutim piscima i velikim imenima u našoj književnosti, istoriji i kulturi koji su svojim delom i stvaralačkim radom utkali temelj srpskog kulturnog identiteta, kao što su: Ivo Andrić, jedini nobelovac na našim prostorima, Filip Višnjić, najpoznatiji srpski guslar i narodni pesnik, književnik i narodni tribun Petar Kočić, najprevođeniji i najtiražniji pisac celog jugoslovenskog prostora Branko Ćopić, čuvena književna i kulturna mostarska trojka Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović... Upravo je jednom od njih posvećeno i predstavljanje Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu - u znaku 150. godišnjice rođenja Jovana Dučića. Verujem da će se, zajedničkim naporima svih bitnih činilaca u budućim vremenima, omogućiti još bolje pozicioniranje naše književnosti i naših pisaca u evropskim i svetskim književnim i kulturnim tokovima.

Ministarka Gojković je naglasila da će Memorandum o saradnji doprineti daljem razvijanju i produbljivanju međusobnih veza:

- Njime smo ozvaničili zajedničke napore ka intenziviranju kulturne razmene i podstakli uspostavljanje direktnih kontakata između ustanova kulture u književnom stvaralaštvu, kulturnom nasleđu, bibliotekarstvu, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, filmu. Duboko sam uverena da će budući zajednički projekti, proizišli iz potpisanog Memoranduma, svojom zanimljivošću i kreativnošću dati kvalitet više našoj saradnji i jedinstvu. Ovo je naročito važno ako imamo u vidu izazove sa kojima se trenutno suočavamo u regionu i na globalnom planu.

Gojkovićeva je podsetila na zajedničke projekte, kao što su revitalizacija rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, donošenje identičnog Zakona o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćiriličkog pisma, programi koje Trebinje ostvaruje u Čačku, Prvoj prestonici kulture Srbije, manifestacije Dani Srpske u Srbiji i Dani Srbije u Srpskoj.

- Umetnost i kultura oduvek su prostori koji povezuju i spajaju pojedince, narode, države, društva. Srbiju i Srpsku dodatno vezuju zajednička istorija i istovetno kolektivno sećanje, što je uslovilo da granice između naših kulturnih prostora ne postoje odnosno da je on zapravo jedan i jedinstven - rekla je Gojkovićeva.

Na štandu Republike Srpske i u sali za promocije "Vasko Popa" u 40 promotivnih termina nastupiće 33 izdavača i 60 autora iz Republike Srpske, više od 100 govornika će predstaviti 89 idanja. Udruženje književnika RS koje ove godine slavi 30 godina postojanja, prvi put će promovisati izdanja svojih članova. Sa još dve knjige u izdanju Predsedništva, Republika Srpska je na sajam "donela" 109 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)