PRED PUBLIKOM NIKADA IZLAGANI KOLAŽI MOMČILA MOME ANTONOVIĆA (1937-2019): Tajnovite ljudske figure

M. Kralj

19. 09. 2023. u 15:56

RENOMIRANI slikar i voljeni profesor Fakulteta likovnih umetnosti, Momčilo Moma Antonović (1937-2019) je za svoju dušu, kroz duži vremenski period, predano stvarao, razne cikluse, među kojima je serija do sada nikada izlaganih kolaža.

ПРЕД ПУБЛИКОМ НИКАДА ИЗЛАГАНИ КОЛАЖИ МОМЧИЛА МОМЕ АНТОНОВИЋА (1937-2019): Тајновите људске фигуре

Foto promo

Premijera je zakazana za utorak 19. septembar, u "Haosu", čime će ova galerija specijalizovana za crtež otvoriti svoju jesenju sezonu.

- Do sada smo samo jednom imali u programu Tabakovićeve kolaže i izuzetno nam je drago što ovom postavkom obogaćujemo raznovrsnost prezentacija radova na papiru u kojima je crtež neizbežna dopuna - ističe Borka Božović, osnivač "Haosa". - Umetnička dela Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Kolaži koje predstavljamo su iz privatnih zbirki.

Rođen u Kruševcu, Antonović je Akademiju likovnih umetnosti završio u klasi Nedeljka Gvozdenovića, a u ovoj visokoškolskoj ustanovi je predavao, u svim zvanjima, slikanje i crtanje. Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji. Za redovnog profesora FLU izabran je 1988. Dekan je bio u tri mandata.

U tekstu, koji je za ovu postavku napisao likovni kritičar Zdravko Vučinić, između ostalog se kaže:

Foto promo

Momčilo Moma Antonović

- Kolaži Momčila Antonovića, koji se ovom prigodom... prvi put izlažu sudu javnosti, upućuju na osoben stvaralački dojam oslonjen na umetnikovo slikarsko i crtačko iskustvo. Njegovi kolaži traju u skladu tih raspona koji su prevedeni u dodatnu i drugačiju dimenziju. Tim načinom vidno je proširio svoje delovanje, produbio ga i obogatio novim vrednostima.

Kolaži su, primećuje Vučinić, tematski razuđeni i poprimaju osobenu konotaciju koja počiva na raznolikim transferima stvaralačkih pobuda:

Nizao nagrade

PRIZNANjA je Antonović nizao još od 1960. Bio je dobitnik Prolećne nagrade i Zlatne palete ULUS-a, Nagrade za slikarstvo na 21. Oktobarskom salonu, Priznanja za najbolje ostvarenje u 1982. godini za izložbu slika u Galeriji KCB (1983), Oktobarske nagrade grada Beograda za retrospektivnu izložbu. Pripao mu je i Zlatni beočug KPZ, nacionalno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, Vukova nagrada, posthumno priznanje za životno delo na Jesenjoj izložbi ULUS-a.

- Poput dela po kojima je poznat na tekućoj sceni, Antonović je u kolažima nastavio da se bavi ljudskom figurom, dakle osnovnom preokupacijom njegovih interesovanja, šta više, u njima je ispratio suštinu datog prikazivačkog i duhovnog uporišta...Za razliku od crteža u njima su isčezli suvišni detalji. Nestale su plahovite, na mahove neobuzdane, iskričavo sačinjene naznake. Mada ti aspekti nisu sasvim primereni fenomenu kolaža, Antonović je njihova svojstva razumevao i posve ih prilagodio značenjski tajnovitom, uverljivo sazdanom vizuelnom kontekstu- zaključuje istoričar umetnosti.

Izložbu će prekosutra, u 20 časova, svečano otvoriti profesor Fakulteta likovnih umetnosti Nikola Šuica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)